Milan, Natalija i Aleksandar Obrenović
Printscreen/Youtube
Milan, Natalija i Aleksandar Obrenović

Printscreen/Youtube

Milan, Natalija i Aleksandar Obrenović, Foto: Printscreen/Youtube

 

* Dvorski prijemi širom Evrope u drugoj polovini 19. veka nisu mogli proći bez srpsko-ruskog para

* Milan i Natalija Obrenović su u to vreme važili za jedan od najlepših kraljevskih parova

* Bračnu idilu narušilo je kraljevo neverstvo, a glasine o Milanovim preljubama stizale su sa svih strana

Prva javnosti poznata kraljeva ljubavnica bila je Leposava Novaković, a ubrzo posle zamenila ju je dvorska dama Artemiza Hristić, koja je bila udata za generalnog sekretara Milana Obrenovića.

- Artemiza je bila carigardska Grkinja, koja se razvela, živela je u centru Beograda i kralj je svakodnevno kod nje dolazio dovozeći se zatvorenim dvorskim fijakerom. Cela država bila je na kraljičinoj strani, međutim to kralja kao da nije puno zanimalo - kaže Aleksandar Marušić, direktor Muzeja Rudničko-takovskog kraja u Gornjem Milanovcu.

Pročitajte još:

Kralj je bio opčinjen svojom ljubanicom i nije štedeo kako bi joj pričinio zadovoljstvo. Vredni pokloni na njenu adresu stizali su svakodnevno, a jedan od najskupocenijih jeste servis za ručavanje koji se i danas čuva u takovskom muzeju.

- Kao uspomenu na tu veliku ljubav, kao večna uspomena ostao je ovaj servis koji je u to doba bio jedan od najluksuznijih. Izrađen je od kvalitetnog češkog porculana za 12 osoba, izuzetno je vredan. Ovaj kraljev poklon je imao toliku vrednost, kao kad bi vam sad neko poklonio kuću - priča Marušić.

Milan se razveo od kraljice Natalije, a nakon što je cela tadašnja Evropa brujala o njihovoj vezi, Artemiza se vratila u Carigrad, ali bila je u drugom stanju, stoga je kralj Milan otputovao čak i na hadziluk, da bi prisustvovao porođaju. Rodila je sina Đorđa koji je poslednje rođeno dete u dinastiji Obrenović.

Nakon abdiciranja Milan se sa Artemizom preselio u Pariz, ali kako navode pojedini istoričari, ljubav je iščezla. U spisima piše da “njen punačak izgled orjentalke i palančanke” više nije privlačio kralja i sve se češće klonio nje”. A sve se završilo tako što je zbog njenog proganjanja čak tražio i zaštitu pariske policije i kod francuske vlasti tražio je da je iz Pariza proteraju.

BONUS VIDEO: Čudo u Manastiru Tumane

 

Komentari (1)

Nuclear Vlasta

13.11.2019 14:43

Прича се да је и највећи српски крвник Винстон Черчил вамбрачни син Миланов. Врло је могуће, Винстон је веома мрзео србе па нам је зато и „инсталирао“ Броза.