Zapisi o vampirici Karmili mnogo su stariji od vremena grofa Drakule, isplivali dosad nepoznati detalji

Bram Stoker je svoj roman "Drakula" objavio 1897.godine ali čak 26 godina pre je svet saznao za Karmilu, groficu-vampiricu kroz serijal priča koje je napisao Džozef Šeridan Le Fanu. Bili su to pravi književni počeci koji su se ticali vampirske tematike.

Vampir Vampiri Vampirica
Vampir Vampiri Vampirica, Foto: Shutterstock

"Karmila" je prva priča o vampirima u kojoj je glavna junakinja vampirica. Pisac Džozef Šeridan Le Fanu je irskog porekla a priče su izlazile kao serijal u časopisu "The Dark Blue". Kada je priča o Drakuli odnela primat i kada je on postao najpoznatiji vampir, Karmila je prilično zaboravljena ali ne sme se zaboraviti njen uticaj na sve kasnije vampirice u umetnosti .

Glavni lik priče je misteriozna Kamila, grofica od Karnstena, koja se pojavljuje na pragu kuće u kojoj živi devojka Laura sa svojim ocem. Kaže da je doživela nesreću vozeći se kočijom. Laura i Karmila uskoro postaju bliske prijateljice i u romanu ima lezbejskih aluzija. Počinju da se dešavaju neobične stvari kao što su snovi-traume sa džinovskim mačkama a Karmila šeta kućom u spavaćici natopljenoj krvlju.

Sve je ješ intenzivnije jer je Laura kao šesnaestogodišnja devojčica sanjala san u kome joj lepa žena koja kleči pored njenog kreveta pije krv a Karmila neodoljivo podseća na nju. Ponaša se kao i svi vampiri - danju mnogo spava.
Le Fanu je priču predstavio kao deo beležnice dr Heseliusa, koji je prvi okultni detektiv predstavljen u literaturi.

Vampir vampiri horor strah užas
Vampir vampiri horor strah užas, Foto: Shutterstock

Karmila ima još jedno čudno ponašanje - udvara se Lauri koja, dok sanja džinovske mačke, oseća kao da su joj igle zabodene u grudima. Pod misterioznim okolnostima ubijena je devojka iz komšiluka i situacija počinje da se komplikuje, sve je, izgleda, uzrokovano Karmilinim dolaskom.

Laura se oseća sve lošije te sa ocem udovcem traži lek. Od ljudi čuju priču o mladoj devojci koja je umrla nakon što su u njihovu kuću primili nepoznatu devojku po imenu Milakar. To je, u stvari, Karmila, čije je ime anagram od Milakar. Kada se priča dalje razvije tako da se dođe do groba devojke Milakar, pojavljuje se vampirica Karmila a onda se dešava sada klasična procedura a tada veoma nova u književnosti - ubijanje vampira kocem.

U svakom slučaju, Karmila je lik koji je mnogo uticao na sve sledeće vampirske likove a Le Fanu je inspiraciju potražio u slovenskom folkloru jer engleska tradicija ne beleži postojanje bića kao što su vampiri.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi