Greta Tunberg
Youtube printscreen / Sky News
Greta Tunberg

Youtube printscreen / Sky News

Greta Tunberg, Foto: Youtube printscreen / Sky News

– Moja jednogodišnja pauza od škole je završena, osećam se sjajno što se opet vraćam u školu – rekla je 17-godišnja Greta.

Tunberg nije rekla u kojem će gradu ili školi nastaviti školovanje. Ova godina putovanja bila je vrlo plodonosna za njene ciljeve. U Čile je na klimatsku konferenciju stigla preko Atlantika jedrilicom, no konferencija je na kraju premeštena u Madrid zbog masovnih nemira u ovoj zemlji.

Dok je boravila u Sjedinjenim Američkim Državama, Greta je u UN pobijala svetske čelnike, a imala je i sastanak s bivšim predsednik SAD-a Barakom Obamom.

Kontinentom je putovala Teslinim automobilom koji joj je pozajmio bivši guverner Kalifornije i zvezda akcionih filmova Arnold Švarceneger.

Prošle sedmice Greta se sastala i s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel od koje je zatražila preuzimanje vođstva u globalnoj borbi protiv klimatskih promena.

Tom prilikom su predstavnice pokreta istakle kako klimatski ciljevi Evropske unije zaostaju za svetskim klimatskim dogovorom iz Pariza. Od Merkel je zatraženo da promeni klimatske ciljeve EU.

U petak je u Berlinu učestvovala i na protestima za klimu, poštujući socijalnu distancu.