Protest beogradskih instruktora auto-škola
Alo!/Dejan Briza
Protest beogradskih instruktora auto-škola, Foto: Alo!/Dejan Briza

Pogrešan odgovor u saobraćaju može da bude i fatalan u tom slučaju. Većina bi se složila da je ovo najteže pitanje na vozačkom ispitu koje neko može dobiti.

Da li znak Stop ima jaču zabranu u odnosu na Obrnuti trougao – pitanje je zbog kog mnogi padaju na teorijskom delu vozačkog ispita. Još je veći problem to što zbog te iste nedoumice na raskrsnici mnogi sa vozačkom dozvolom izazivaju teške nesreće sa poginulima i povređenima:.

Ovo pitanje na teorijskom delu vozačkog ispita izaziva polemiku već dugo i na društvenim mrežama. Od budućih vozača se očekuje da tačno odgovore vozač kojeg vozila ima pravo prvenstva i kojim redosledom.

Dok jedni misle da plavi automobil ide poslednji jer je za njega znak Stop, a žuti mora da propusti crvenog! Crveni je u ulici sa pravom prvenstva. Međutim, ovo je netačno.

- Među vozačima postoji jedan potpuno neosnovan i veoma opasan stav o međusobnom odnosu znaka Stop i Obrnuti trougao. Ne postoji pravilo da Stop ima jaču zabranu u odnosu na Obrnuti trougao, pa zato vozači što imaju Stop prolaze poslednji. To je ozbiljna i opasna zabluda - pojavio se odgovor na Tviteru.

Dakle, tačan odgovor je sledeći: na priloženoj raskrsnici pravo prvenstva ima, najpre, crveni automobil, pa plavi koji ide pravo, a tek onda žuto vozilo koje skreće levo.

Komentari (2)

Vasa

24.07.2020 08:34

Sve pametnice samo sto nisu videli jednu sitnicu

Saobraćajni policajac

25.07.2020 18:27

@Vasa - Znak stop je na raskrsnici kao crveno svetlo a obrnuti trougao kao ualovna zelena srelica za skretanje....na atop je Obavezno zaustevljanje ...a ovaj sto je napisao ovaj članak ako ima vozačku neka tuži auto školu što su ga pogrešno učili