Vojvodu Putnika po ratnim podvizima pamti ceo svet, a planina u Kanadi nosi njegove ime

U redove najvećih srpskih vojskovođa upisao se odavno, ali malo je poznato da je vojvoda Radomir Putnik po svojim vojnim veštinama iz Balkanskih i Prvog svetskog rata nadaleko poznat. Zahvaljujući tome jedna planina u svetu nosi njegovo ime.

Planina Putnik
Planina Putnik, Foto: Shutterstock

Cerska bitka, za vreme koje je Putnik komandovao srpskom vojskom, bila je prva saveznička pobeda u Prvom svetskom ratu. Posle nje, velike sile su shvatile da su možda pogrešno procenile malu srpsku vojsku koja se bori da sačuva svoju zemlju, ali i narod. 

Ubrzo po završetku Velikog rata, 1918. godine, stanovnici Kanade su jednu svoju planinu nazvali "Putnik" odajući tako počast vojvodi Radomiru Putniku i celom srpskom narodu, koji je dao namerljiv doprinos u pobedi saveznika u Prvom svetskom ratu, ali i pretrpeo najveće gubitke u ljudstvu od svih evropskih naroda.

Planina , koja nosi ime slavnog srpskog vojvode, nalazi se između provincija Alberta i Britanske Kolumbije i deo je lanca Stenovitih planina, u masivu Kananaskis. Visoka je 2.940 metara i iako su možda stanovnici Kanade zaboravili odakle potiče njeno ime, ima i onih koji to još dobro znaju.

Vojvoda Radomir Putnik
Vojvoda Radomir Putnik, Foto: Youtube/Printscreen

Skoro sto godina od završetka Velikog rata , oktobra 2012, godine Ravnogorski pokret iz Kalgarija, najvećeg grada Alberte i grupa ljudi iz Edmontona, glavnog grada te provincije, u podnožju planine postavili su spomen-ploču sa natpisom na engleskom jeziku:

"Planina Putnik nazvana je u znak večnog sećanja na muškarce i žene iz savezničkih oružanih snaga u Srbiji i njihovog vođu, vojvodu Radomira Putnika (1847—1917). Srbija je izgubila četvrtinu svog stanovništva, kako pripadnika vojske, tako i civila za vreme Prvog svetskog rata (1914–1918). Ova žrtva bila je deo kanadskih i savezničkih borbi u Evropi protiv tri carevine, u cilju zaštite ljudskih prava i slobode čovečanstva".

Prvi svetski rat
Prvi svetski rat, Foto: Shutterstock

U Prvom svetskom ratu Radomir Putnik bio je načelnik štaba Vrhovne komande, sve do pogoršanja bolesti 1916. kada ga je na tom mestu nasledio general Petar Bojović. Putnik je komandovao srpskom vojskom za vreme sve četiri neprijateljske ofanzive na Srbiju. Tokom bitke na Ceru, uz pomoć komandanta Druge armije Stepe Stepanovića, naneo je austrougarskoj vojsci veliki poraz. Njegova odluka da napusti Beograd i skrati front za vreme Kolubarske bitke bila je presudna, jer je srpska vojska dobila vreme da se oporavi i odmori.

Sa Krfa, na koji je stigao teško bolestan povlačeći se sa srpskom vojskom preko albanskih gudura, otišao je u Nicu na lečenje, ali je tu preminuo 1917. godine. Njegovi posmrtni ostaci preneti su 6. decembra 1926. godine u Kraljevinu SHS, a uz sve državne i vojne počasti sahranjen je 7. decembra na Novom groblju u Beogradu. 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi