deda
RINA
deda

RINA

Foto: RINA

Vlasto Voštinić iz kraljevačkog sela Pekčanica, sa svojom 91 godinom najstariji je direktor u Srbiji. Ovaj domaćin već 35 godina upravlja Zemljoradničkom zadrugom „Roćevka“ koju je u najtežim vremenima spasio propadanja. Nadeleko je poznat po nadimku Regan, a svi koji ga poznaju kažu da mu takav nadimak pristaje.

“Kao direktor zadruge, ali i kad sam bio predsednik mesne zajednice borio sam se za interese svih. Znao sam svake sedmice da idem u Beograd, kako bih se izborio za izgradnju puteva i bolje uslove naših meštana. Ne odustajem dok se obećanje ne ispuni. Takav sam, valjda me zbog odlučnosti, upornosti i ambicioznosti, možda i tvrdoglavosti, ali čiste seljačke i zovu Regan“, malo u šali, više u zbilji kaže Vlasto.

deda

RINA

Foto: RINA

Zadrugu je osnovao 1985.godine, kako kaže, praktično ni od čega, na goloj ledini, sa samo 75 ari posne zemlje. Otvorio dve prodavnice, krenuo sa otkupom. Roćevići i okolna sela na taj način su živnula. U periodu tranzicije ,kada su sve zemljoradničke zadruge u Srbiji propale a vredna zadružna imovina razgrabljena i rasprodata, roćevačka zadruga je preživela, ali samo zahvaljujući svom direktoru koji je sam vodio duge sudske sporove kako bi spasio ono u šta je ulagao svoj trud i vreme.

deda

RINA

Foto: RINA