crkva, vernici, molitva
Alo!/Dejan Briza
Crkva, pravoslavlje,

Alo!/Vladimir Marković

Foto: Alo!/Vladimir Marković

Kopija Pećke Bogorodice u hramu Svetog Jovana Vladimira u Baru uslikna je danas. Ikona već duže vreme po malo mirotoči s vremena na vreme i večeras je zaplakala.

Konkretno, original ove ikone nalazi se u Pećkoj Patrijaršiji i to je baš čuvena, stara ikona, čudotvorna. Ova sveta ikona (original) bila je u rukama Svetog Save, a srpski narod (i ne samo srpski) joj 8 vekova dolazi na poklonjenje.

Bogorodica plače

Dejan Marijanović

Bogorodica plače, Foto: Dejan Marijanović

Ona stoluje u Pećkoj Patrijaršiji u Crkvi Bogorodice Odigitrije, zadužbini arhiepiskopa Danila II, u bogato ukrašenom tronu kojoj verni narod na poklonjenje dolazi već osam vekova.

"Кrasnica Pećka", kako je narod iz milošte zove, jedna je od najvećih srpskih svetinja koju je naš Sveti Sava dobio na dar prilikom hirotonije u prvog srpskog arhiepiskopa.

Hram svetog Jovana Vladimira u Baru

Hram svetog Jovana Vladimira u Baru je najveća saborna crkva u Crnoj Gori, a treći po veličini pravoslavni hram u svetu, posle Hrama Hrista Spasitelja u Moskvi i Hrama Svetog Save u Beogradu.

Prvi zahtev za određivanje lokacije za izgradnju hrama u Baru podneo je državnom organu sveštenik Bogić Femić nedugo nakon zemljotresa 1979. godine.

Hram Svetog Jovana Vladimira u Baru

Youtube/Printscreen

Hram Svetog Jovana Vladimira u Baru, Foto: Youtube/Printscreen

Tadašnje komunističke vlasti taj zahtev nisu odobrile, tako da je dve godine kasnije 17. marta 1981. inicijativni odbor za izgradnju hrama organizovao protest zbog opstrukcije vlasti.

Usledio je masovni miting pred gradskom Skupštinom, kao i potpisivanje peticije, pa je lokacija za hram na kraju dobijena, i to oko 2 hektara u centru Bara.