Rudnik, zlato, srebro
Shutterstock
Rudnik, zlato, srebro, Foto: Shutterstock

Dvojici francuskih desetogodišnjaka igra u bašti porodične kuće u Vendomeu u doba korona virusa donela je vredno otkriće.

Njihovi roditelji su, čim je francuska vlada uvela mere karantina odlučili da napuste Pariz, gde porodica živi i presele se u porodičnu kuću u Vendomeu, jugozapadno od glavnog grada, prenosi "24sata.hr".

Njihovi sinovi, obojica desetogodišnjaci želeli su da u vrtu naprave kućicu od granja, lišća i plahti. Otac im je rekao da mogu da uzmu stare bakine plahte iz ormara u sobi za goste.

Dok su iz ormara izvlačili plahte, dečacima su iz njega ispala dva prilično teška predmeta, ispričao je Filip Rujak, lokalni antikvar i kolekcionar za francusku BFMTV.

Dečacima neobični predmeti nisu bili zanimljivi pa su ih vratili u ormar. Ali kada su ocu ispričali što se dogodilo, on ih je zamolio da mu donesu te neobične predmete, pomislivši isprva da je reč o bakinim držačima za noževe.

Kad ih je bolje pogledao, nazvao je Rujaka i poslao mu fotografije, a aukcionar mu je pojasnio da je reč o dvema zlatnim polugama, svakoj teškoj po jedan kilogram.

Obe su ponuđene na onlajn licitaciji Rujakove aukcijske kuće, a vrednost im je procenjena na 40.000 evra po komadu.

Ustanovljeno je da ih je baka kupila 1967. i da imaju i sertifikat o kupovini.

- Cena zlata porasla je zbog pandemije korona virusa pa ćemo još malo da sačekamo da vrednost poluga još poraste. Mogli bismo da dobijemo barem 100.000 evra - procenio je Rujak.

Ali dečaci nisu bili spremni da se odreknu vrednog otkrića bez naknade. Roditelji su im obećali da će u bašti izgraditi bazen.