Stradivarius
Youtube /Print scren
Stradivarius

Youtube /Print scren

Stradivarius, Foto: Youtube /Print scren

Misterija violina čuvenog italijanskog majstora Antonija Stradivarija prisutna je poslednjih 300 godina. Tokom svog dugog života proizveo je oko 1.100 žičanih instrumenata: violina, viola, gitara i čela. Oko 550 violina, od 960 koliko se procenjuje da ih je napravio, i danas postoje a uglavnom vrede i po više stotina hiljada dolara.

Poznavaci koji su imali prilike da vide njegova dela smatraju ih neverovatnim. Njegova violina je veoma lagana, teži manje od pola kilograma.

Stručnjaci tvrde da je danas nemoguće napraviti violine koje bi reprodukovale zvuk kao one koje je izrađivala porodica Stradivari.

Stradivarius

Youtube /Print scren

Stradivarius, Foto: Youtube /Print scren

Sve to nije sprečilo mnoge pokušaje da se ovaj proces ponovo oživi. Inženjeri, majstori i fizičari specijalizovani za akustiku pokušali su sve, od korištenja istih kalupa kojima su oblikovali instrumente, do korišćenja svih mogućih kombinacija drveta, smatrajući kako je gustina drveta odgovorna za prelepi i jedinstveni zvuk.

Kao i uvek, postoje dve (ili više) strane gledišta na sve. Nekoliko studija dovelo je do zaključka da većina ljudi uopšte neće primetiti razliku u kvalitetu zvuka između Stradivarijeve i moderne violine.

Pročitajte još: