Iphone X
Tanjug/AP
Iphone X, Foto: Tanjug/AP

Apple je izdao upozorenje koje vlasnici popularnim pametnih telefona iPhonea trebaju shvatiti vrlo ozbiljno jer njihovi uređaji mogu ometati rad medicinskih uređaja, uključujući i srčane elektrostimulatore, poznatije pod engleskim nazivom pacemaker.

U najnovijem obaveštenju Apple korisnike upozorava na "magnete unutar" sva četiri modela iPhone 12. Objašnjavaju da ti pametni telefoni imaju više nego raniji modeli iPhonea, ali i dodaju da ne predstavljaju veći rizik ometanja medicinskih uređaja od ranijih modela, piše CNN.

Držite ih na sigurnoj udaljenosti

Kompanija preporučuje da se pametni telefoni i punjači MagSafe drže na "sigurnoj udaljenosti" od medicinskih uređaja. Sigurna udaljenost je oko 15 centimetara ili 40 centimetara kada se uređaj puni bežično.

Doktori već duže vreme upozoravaju da se mobilne telefone ne drže preblizu " umetnutih" medicinskih uređaja, a kao primer se često ističe da ih ne stavljate u džep na košulji.

Apple je preporučio korisnicima da se jave svojim doktorima i proizvođačima uređaja kako bi dobili detaljne informacije koja je sigurna udaljenost između iPhonea i drugog uređaja.

"Ako korisnik misli da njegov iPhone ili punjač MagSafe ometa medicinski uređaj, neka ga odmah prestane koristiti", poručili su iz Applea.

Bonus video