OPASAN PODUHVAT Uklonjeno gnezdo stršljenova ubica

Ekipe pod jakom zaštitnom opremom usisivačima su očistile prvo gnezdo takozvanih stršljenova ubica u SAD u zapadnoj američkoj državi Vašington.

Stršljen
Stršljen, Foto: Youtube /Print scren

Odeljenje poljoprivrede u toj državi nedeljama je tragalo za stršljenovima, lovilo ih i koristilo konac za zube da poveže uređaje za praćenje azijskih džinovskih stršljenova čiji ujed može da bude jako bolan, ali i najveća su pretnja za pčele od kojih farmeri zavise jer oprašuju biljke.

Gnezdo veličine košarkaške lopte nađeno je u gradu Blejnu blizu kanadske granice a u njemu je bilo između 100 i 200 ovih insekata, prema naučnicima koji su u petak objavili da su ga pronašli.

Specijalno zaštićene ekipe usisale su juče te insekte iz rupe u drvetu u velike kanistere. Zaštitna odela sprečavaju da žaoke duge šest milimetara dotaknu radnike, koji su takođe nosili i zaštitu za lice jer uhvaćeni stršljenovi mogu da izbacuju otrov u oči.


Drvo će biti isečeno da bi se izvukli mogući mladi stršljenovi i da se vidi da li su kraljice već napustile košnicu, rekli su naučnici. Zvaničnici veruju da ima još košnica sa stršljenovima u toj oblasti i nastaviće da tragaju.

Uprkos njihovom nadimku i velikoj buci oko pronalaska gnezda najveći stršljenovi na svetu ubiju najviše nekoliko desetina ljudi godišnje u azijskim zemljama. Sa druge strane pčele i ose koje se redovno nalaze u SAD ubiju u proseku 62 osobe godišnje, naveo je Centar za kontrolu i prevenciju bolesti.

Najveća pretnja od džinovskih azijskih stršljenova, koji su dugi pet centimetara, predstavlja njihov razorni napad na pčele, koje su već pogođene drugim problemima kao što su bolesti, pesticidi i gubitak hrane.

Taj insekt se obično nalazi u Kini, Japanu, Tajlandu, Južnoj Koreji, Vijetnamu i drugim azijskim zemljama. Američka država Vašington i kanadska provincija Britanska Kolumbija su jedina mesta gde su ti stršljenovi nađeni na američkom kontinentu.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi