Učiteljica Sara
printskrin
Učiteljica Sara

printskrin

Učiteljica Sara , Foto: printskrin

Sara Hol iz Londona, koja je napunila 26 godina prošle nedelje dok se borila protiv infekcije, ispričala je kako se izborila sa opakom bolešću. Kako navodi britanski tabloid, ona je bila toliko bez daha da nije mogla da duva u svećice sa svoje rođendanske torte.

Osim što ima dijabetes tipa 1, Sara pati od nedostatka alfa-1 antitripsina (A1AT), koje pogađa pluća i jetru. Njoj se slošilo početkom marta, ali je svoj umor pripisala stresu na poslu. A onda je počela da primećuje da je podložnija prehladi nego inače. Kad je počela da kašlje, na poslu su je savetovali da se samoizoluje na 14 dana.

Kad je pozvala liniju za pomoć britanske zdravstvene službe NHS, posumnjalo se da ima novi korona virus Kovid-19. Sara je počela da oseća vrtoglavicu, kao da će se svaki čas onesvestiti. Pokušala je da ostane smirena, da uzima dosta tečnosti i da ne misli na Kovid-19. Dva dana kasnije mislila je da je na putu oporavka. Disanje je postalo lakše a groznica je prošla. Međutim, do popodneva je počela da se znoji. Srušila se na kauč i počela da povraća, gubi svest, kašlje i bori se za dah. Tokom tog popodneva njena temperatura je rasla i spadala i do kraja dana povratila je četiri puta.

Sara nije bila sigurna da li da ode u bolnicu jer nije želela da troši resurse niti da rizikuje da zarazi još nekog. Uprkos tome što se osećala veoma loše nastavila je da radi od kuće. Slala je deci domaće zadatke i planirala nastavu, uprkos tome što joj je trebalo deset sati da završi jednu lekciju.

korona virus

EPA

korona virus, Foto: EPA

Čekala je do uveče sledećeg dana, da bi potom oko 19.00 ponovo pozvala liniju za pomoć NHS. S druge strane slušalice rečeno joj je da mora čekati devet sati dok stignu ambulantna kola kako bi je lično pregledali. U 2.00 ujutro još nije bilo nikog, a Sara ih je tri puta ponovo okrenula. Stekla je dojam da je pokušavaju ubediti da otkaže dolazak hitne.

Kako je gubila dah, njen dečko je preuzeo telefonske pozive. Ponovo su im rekli da će dugo čekati i proverili da li Sari zaista treba hitna pomoć. Odgovorila je potvrdno, a u 4.00 ujutro ponovo je pozvala, da bi joj operater rekao da su kola hitne pomoći još nedostupna i da joj ne mogu platiti taksi kako ne bi ugrozili zdravlje ostalih ljudi.

Sara i njen dečko su odlučili da sami odu do bolnice u 5.00 ujutro. Sledećeg dana ona je testirana pozitivno na korona virus. Bila je dehidrirana, pa su joj dali tečnost intravenozno i poslali kući. Nedelju dana nakon pojave prvih simptoma, infekcija je konačno počela da prolazi.

- Imam dijabetes i bolest pluća, a pobedila sam korona virus - zaključila je Sara.

U Velikoj Britaniji, prema podacima Worldofmeters.info, ima 19.522 zaraženih, 1.228 smrtnih slučajeva, dok se 135 osoba oporavilo od bolesti. Profesor Kraljevskog koledža London i jedan od tvoraca britanske strategije za borbu protiv novog virusa korona Nil Ferguson ocenio je danas da epidemija "skoro da usporava" u ostrvskoj državi, navodeći da broj novih pacijenata polako opada.