Zinaida Portnova
Twitter
Zinaida Portnova

Twitter

Zinaida Portnova, Foto: Twitter

Nema deteta u Rusiji i Belorusiji koje ne zna njeno ime: Zinajda Portnova je bila velika heroina Drugog svetskog rata iako je stradala pre nego što je postala punoletna. Zinajda je posle nacističke invazije 1941. godine postala je smrtonosni borac sovjetskog pokreta otpora. Zbog zasluga je odlikovana je najvišim nacionalnim priznanjem.

Slavna herioina se prvo pridružila sovjetskom otporu mladih pošto su nacisti osvojili Belorusiju u leto 1941. godine. Za manje od tri godine Zinajda je unapređena, pa je od deljenja propagandnih letaka došla do oružja i sabotažnih napada protiv Nemaca. U tinejdžerskim godinama obavljala je misiju za misijom. U jednom od svojih legendarnih napada otrovala je stotine nacista nakon što se infiltrirala u njihov kamp kao pomoćnica u kuhinji. Kasnije su je nemačke trupe ipak uhvatile i ubile, a posle Drugog svetskog rata dodeljena joj je titula heroja Sovjetskog Saveza, najveće priznanje u zemlji.

Zinajda Portnova rođena je 20. februara 1926. godine u Lenjingradu (današnji Sankt Peterburg). Bila je najstarija ćerka u radničkoj beloruskoj porodici, njen otac je radio u lokalnom industrijskom postrojenju. 

U leto 1941. godine Zinajda, učenica sedmog razreda i njena osam godina mlađa sestra poslate su u selo Zui kod bake, koje se nalazi pored grada Obol u severnoj Belarusiji. To je bilo tačno na početku nacističke invazije na Sovjetski Savez, poznato kao Operacija Barbarosa. Počevši od 22. juna 1941. godine nemačke snage ušle su 300 kilometara u sovjetsku teritoriju za nedelju dana, a za nekoliko meseci 2,5 miliona sovjetskih vojnika bilo je mrtvo, ranjeno ili nestalo. Mlada Zinajda susrela se lice u lice sa nacistima kada su stigli do grada Obola.

Prema nekim izveštajima, kad su nacistički vojnici pokušali da zaplene stoku njene porodice, došli su u svađu sa njenom bakom i udarili su je. Od tog trenutka rat je postao ličan za mladu devojku, koja je odrasla mrzeći Nemce. Uskoro je u Belorusiji počeo da deluje pokret otpora protiv Nemaca. Godinu dana posle nemačke invazije Obola, Zinajda se pridružila omladincima, koji su postali poznati kao Mladi osvetnici, a zvanično Lenjinistička mlada komunistička liga.

Liga je bila politička organizacija koju su vodili mladi i bila je nezavisna od sovjetske komunističke partije. Portonova joj se pridružila sa 16 godina i ubrzo je postala dragoceno sredstvo otpora. Počela je da deli propagandne letke i obavlja razne misije, kao što je krađa nacističkog oružja za sovjetske vojnike i špijuniranje nemačkih trupa. To je bio samo početak. Kada je naučila da rukuje oružjem, Zinajda je počela da učestvuje u sabotažne operacije protiv Nemaca.

Učestvovala je u misijama u lokalnoj elektrani, na pumpi i farbici, a veruje se da je u njima ubijeno stotine nemačkih vojnika. U avgustu 1943. godine izvela je jednu od svojih legendarnih operacija kada se infiltrirala u nemački kamp i otrovala vojnike. Pomagala je u kuhinji koja je snabdevala nemački garnizon u Obolu. Dok je pripremala obroke za vojnike, stavljala je otrov u njih, zbog čega su se brojni vojnici razboleli, a neki su i umrli.

Kao mlada sovjetska osoba koja radi u nacističkoj kuhinji, odmah je osumnjičena kao krivac za masovno trovanje, ali Portnova je vešto lagala da je nevina. Da bi dokazala da nije otrovala hranu, uzela je zalogaj koji je spremila. Kada nije pokazala fizičku reakciju na hranu, nacisti su je pustili. Odmah je pobegla u bakinu kuću gde se razbolela, kao i vojnici, a baka joj je davala velike količine surutke kako bi se izborila sa otrovom u telu.

Pošto se sledećeg dana nije vratila na posao, Nemci su počeli da je traže i Zinajda je tako postala begunac. Kako bi izbegla da bude otkrivena, Portnova se pridružila partizanskom odredu nazvanom po Klimentu Vorošilovu, istaknutom sovjetskom vojnom oficiru i političaru za vreme Staljinove vladavine.

Nekoliko meseci kasnije poslala je pismo roditeljima.

- Mama, sada smo u partizanskom odredu. Zajedno sa vama pobedićemo nacističke okupatore - napisala je.

Portnova 1944. poslata je u izviđačku misiju u garnizon iz kojeg je nedavno pobegla. Cilj je bio da se još jednom infiltrira u nacistički logor i utvrdi uzrok iza neuspele sabotažne misije. Nažalost, lokalna policija je pronašla i zarobila. Kad su je predali nacistima, znala je da će preživeti samo ako uspe da pobegne. U tom očajničkom pokušaju zgrabila je pištolj sa stola tokom ispitivanja i upucala Gestapovca, a onda još dvojicu stražara tokom uspešnog bekstva iz kampa. Otrčala je u šumu pored garnizona, ali je nažalost tu bio kraj hrabrom borcu. Nacisti su je pronašli pored reke i odveli je u Gorjani, gde je ispitivana i brutalno mučena. Nakon toga su je odveli u šumu i ubili, mesec dana pre njenog 18. rođendana. Zinajda Portnova je posthumno odlikovana najvišim odlikovanjem u Sovjetskom Savezu.