korona
EPA
korona

EPA

korona, Foto: EPA

Zimski grip na severnoj hemisferi obično traje od oktobra do sredine maja, a u nekim sezonama odnosi onoliko života koliko je odneo COVID-19, uprkos postojanju vakcine, preneo je Rojters.

Grip je tokom zime 2017-18. godine odneo 152.000 ljudskih života u Evropi.

"Sezona gripa se završila ranije nego inače ove godine i verovatno je posledica mera preduzetih u vezi sa SARS-CoV-2 (korona virusum), kao što su socijalno distanciranje i nošenje maski", rekao je za Rojters Holger Rabenau, stručnjak za viruse u Frankfurtskoj univerzitetskoj bolnici.

Iako je to dobrodošlo, nedostatak slučajeva mogao bi usporiti napredak ka stvaranju vakcine protiv gripa naredne sezone.

Korona

screenshoot

Korona, Foto: screenshoot

Manje podataka i kašnjenja u obradi informacija mogu uticati na kvalitet vakcine za zimu 2021. godine na južnoj hemisferi, o čijem se sastavu obično odlučuje u septembru na osnovu uzoraka prikupljenih početkom godine.

"To bi mogao da bude problem", rekao je Pentinen, jer odsustvo informacija o mogućim mutacijama ovogodišnjeg virusa smanjuje šanse za pripremu najefikasnijeg udarca protiv sojeva za koje se očekuje da će preovladati sledeće godine.

Problem verovatno neće uticati na vakcinu za sledeću zimu za severnu hemisferu jer je njen sastav utvrđen u februaru, rekao je on.

Komentari (1)

dzudza basadzija

21.04.2020 10:42

Ato bi rekli,jednim udarcen,dva gripa!Onaj drugi,oni drugi,kada su videli cime gonimo ovo strasilo,NE MRDAJ!Jurili su oni vazdusnim prostorom,sve dok nisu shvatili,da je to beskorisno!Sada njihovi naucnisi tvrde:ISTREBISMO IH!DA OSTANEMO VERNI VASIM KLISEIMA, S O K MEDJU "GRIPOVIMA",BICE STRASAN!POCIM POCNEMO DA NAMULJUJEMO IZ JAZBINA!?Pasce mnoge glave,vodja gripova!Nastace cistka!Heroju,"Covidu-19",koji je uspeo!!!Odobrice se boravisna i radna dozvola!U penziju ce odmah posle mutiranja!