izgubljeni grad, egipat, luksor
Twitter prin. screen
izgubljeni grad, egipat, luksor, Foto: Twitter prin. screen

Arheolozi su otkrili grad za koji se veruje da je najveći drevni grad u Egiptu. Stručnjaci to smatraju jednim od najvažnijih nalaza od otkrića Tutankamonove grobnice . Mnogo dragocenosti pronađeno je u drevnom gradu zvanom Atina, koji je milenijumima zatrpan peskom.

Otkriće „izgubljenog zlatnog grada“ najavio je poznati egipatski naučnik Zahi Havass, rekavši da je grad otkriven u blizini Luksora, doma doline kraljeva . Kao što su arheolozi naveli, grad je star 3.000 godina, još iz vremena vladavine faraona Amenhotepa III. i nastavio da ga koristi čuveni Tutankamon.

U novootkrivenom gradu pronađene su brojne dragocenosti, uključujući prstenje, amulete od skarabeja i keramičke posude u boji. Arheolozi su čak uspeli da pronađu cigle sa kartušom Amenhotep , ovalnim obodom u koji je bilo upisano ime monarha.

U septembru prošle godine, tim arheologa započeo je iskopavanja među hramovima Ramzesa III. i Amenhotep III. u blizini Luksora, oko 700 km od glavnog grada Kaira. „U roku od nekoliko nedelja, na veliko iznenađenje tima, počele su da nastaju glinene cigle“, navodi se u izjavi. „Ono što su otkrili je mesto velikog grada u dobrom stanju sa gotovo kompletnim zidovima i sobama prepunim alata za svakodnevni život“, navodi se u saopštenju.

Posle sedam meseci iskopavanja otkriveno je nekoliko naselja, uključujući pekaru sa pećnicama i keramikom za skladištenje , kao i administrativna i stambena naselja. Betsi Brian, profesor egipatske umetnosti i arheologije, rekla je da će nam grad „pružiti retki uvid u živote starih Egipćana u vreme kada je carstvo bilo najbogatije“.

Amenhotep III. nasledio je carstvo koje se protezalo od Eufrata do Sudana. Vladao je skoro četiri decenije i umro oko 1354. p. Tokom njegove vladavine carstvo je doživelo ogromno bogatstvo i izgradnju veličanstvenih spomenika, uključujući Memnonove kolose - dve masivne kamene statue u blizini Luksora, koje takođe prikazuju njega i njegovu suprugu.