Porodilište u Aleksincu
Tanjug/Tanja Valič
Porodilište u Aleksincu

Tanjug/Tanja Valič

Porodilište, Foto: Tanjug/Tanja Valič

* U selu Mijejske Odrzanske u Poljskoj već skoro 10 godina rađaju se isključivo bebe ženskog pola

* U ovom malenom mestu koje se nalazi na jugu Poljske, blizu granice sa Češkom živi svega 300 ljudi

* U protekloj deceniji rođeno je 12 beba, od toga nijedan dečak

Nesvakidašnji slučaj medijima je zapao za oko tek ovog meseca, a o ovom fenomenu pišu i poznati svetski mediji.

Predsednik mesne zajednice Rajmund Friško, inače otac dve ćerke, ponudio je novčanu nagradu prvom bračnom paru koji postanu roditelji dečaka.

- Toliko su mediji pisali o nama da sam čak i razmišljao da nazovem ulicu po imenu prvog sledećeg rođenog dečaka. To bi definitivno bio lep poklon. Posadićemo hrast i imenovaćemo ga po njemu - rekao je Friško za britanski Telegraf.

Porodilište

Tanjug/Dragan Kujundžić

Porodilište, Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Zašto se u ovom selu rađaju samo devojčice?

Pol bebe zavisi od toga da li sperma njihovog oca nosi X ili Y hromozom. X hromozom kombinuje se sa istim takvim hromozomom majke i u tom slučaju nastaje ženski pol deteta (XX). Sa druge strane, ukoliko se Y hromozom oca ukombinuje sa X hromozomom majke nastaje dečak (XY). Ukoliko pak muškarac ima jednak broj X i Y hromozoma, verovatnoća je 50:50 da će beba biti dečak ili devojčica.

Ovakav slučaj zaintrigirao je i naučnike koji su pokazali interesovanje za ovo selo, ali do sada konkretnog istraživanja o genetici stanovništva nije bilo.

Pročitajte još:

 

Moguće je, međutim, da bi ovo mogla da bude samo slučajnost, u šta veruje Krejg Anderson, profesor statistike na Univerzitetu u Glazgovu.

- Ako pretpostavimo da postoji otprilike 50:50 šansi da parovi imaju dečaka ili devojčicu, on procenjuje da je verovatnoća da se u ovom selu rodi 12 uzastopnih devojčica 1/4096. To je teoretski gledano vrlo mala šansa, ali u praksi bilo koji uzastopni sled dečaka ili devojčice jednako je verovatan - rekao je profesor.

Otac Ranko i njegov maloletni sin poginuli u dvorištu, čistili zemljište kada se sve odigralo!

AUTOR: Tanjug; D.K. DATUM I VREME: 24.08.2019. 08:10 Prema navodima medija, sumnja se da su stradali od eksplozivne naprave, a policija iz Berkovića i Trebinja još obavlja uviđaj. Hitna pomoć, Foto: Tanjug/Tanja Valič Ranko Đurica (51) iz sela Hatelji u Berkovićima i njegov maloletni petnaestogodišnji sin poginuli su u eksploziji koja se desila u blizini njihove kuće.

- Dakle, verovatnoća da će se u poljskom selu roditi 12 uzastopnih devojčica je 1/4096, ali isto su takve šanse da će od 12 novorođenčadi koji budu dolazili na svet biti šest devojčica i šest dečaka, po redosledu:"dečak-devojčica-dečak-devojčica" - dodao je on.

Anderson zaključuje da je ljudski mozak zapravo loš u računanju ideje nasumičnosti i verovatnoće paradoksa. Ukoliko opazimo bilo kakvu slučajnost, napominje Anderson, imamo snažnu tendenciju ka tome da otkrijemo "kako i zašto", iako u ponekim situacijama odgovora nema.

Bonus video

Goran Vesić predlaže novi zakon za trotinete