DEO RADNE RUTINE U ovoj zemlji je spavanje na poslu postalo obavezno

Japanski poslodavci i Ministarstvo zdravlja te zemlje uveli su obaveznih pola sata odmora koji će služiti samo za spavanje na poslu i to u ranom poslepodnevnom periodu.

Premor Umor na poslu Spavanje Preopterećenost poslom
Premor Umor na poslu Spavanje Preopterećenost poslom, Foto: Shutterstock

Zbog toga što Japanci izgaraju na poslu i troše nemerljiv broj sati radeći, sve je više istraživanja koja pokazuju da su postali neefikasniji zbog pospanosti i da to košta kompanije ukupno 138 milijardi dolara godišnje. Zbog toga je udruženje poslodavaca donelo odluku o uvođenju pola sata za san, ali i sobe u kojoj će moći da odmore pola sata.

Nekstbeat, japanska IT kompanija, odmah je prihvatila taj trend pa je za svoje zaposlene namestila dve, kako kažu, "strateške spavaće sobe". Sobe su opremljene uređajima za blokiranje buke, krevetima i sofama, a mobilni, tableti i laptopovi su najstrože zabranjeni.

Premda ostatku sveta to izgleda neobično, Japanci za taj potez i te kako imaju opravdanje. Prema najnovijem ispitivanju sprovedenom među 28 zemalja sveta, Japanci spavaju najkraće, u proseku tek 6 sati i 35 minuta. To je čak sat vremena manje od Finaca, Kanađana, Belgijanaca i Francuza.

Povezane vesti

 • Korisnik: Dragana N
  22/11/2020 - 13:55
  Ja mislim da ni jedna zaposlena zena, koja ima decu, kod nas ne spava duze od 6 sati. Dok uvece sve zaversi i pripremi za sutrasnji dan, sigurno ne legne pre 12h. Ujutru da bi stigla da spremi decu za skolu ili vrtic, pa i sebe na kraju, i da ih verovatno i razveze, mora da ustane najkasnije u 6h. Bar je tako bilo kad su moja deca bila mala. Ta navika spavanja od 5-6 sati mi je ostala, tako da Japanci, u principu, ne spavaju malo, ako u proseku spavaju 6 sati i 15 min. Zene spavaju malo!!!MO
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi