Zgrada
Alo!/ Dejan Briza
Zgrada, Foto: Alo!/ Dejan Briza

Lamele poređane kao devet domina čine tu zgradu jedinstvenom po veličini, ali i po činjenici da ima 62 ulaza na četiri različite adrese - raspoređene između bulevara Mihajla Pupina i Zorana Đinđića, te ulica Milentija Popovića i Antifašističke borbe, objašnjava glavni gradski urbanista Marko Stojčić.

Prema njegovim rečima, ta zgrada, dugačka skoro kilometar, ima 795 stanova.

Pročitajte još:

Izgrađena je, kako dodaje, pod uticajem trenda koji je pokrenuo jedan od najvećih svetskih arhitekata 20. veka Le Korbijzje, a u istoriji arhitekture nazvanim brutalizam.

- U Marseju je početkom 1952. godine počela izgradnja zgrade za oko 1.600 ljudi. Le Korbizje joj je dao ime "mašina za ljude". Bila je ideja da stanari sve potrebe zadovolje u zgradi - da imaju mesto za nabavku, rekreaciju, vrtić, na krovu je bila trim staza, rekao je Stojčić i dodao da se kasnije trend proširio i na Beograd.

Prema rečima Stojčića, najsličniji tom objektu u Marseju mogle bi biti "Televizorke" u bloku 28 od kojih je jedna pored auto-puta, a druga do ulice Milutina Milankovića. Naziv su, kaže, dobile po prozorima koje podsecaju na stare televizore prikačene na fasadu.

- Ti prozori, koji izgledaju malo, su i te kako veliki, dodao je urbanista i rekao da su Televizorke projektovane poput onih u Marseju za veliki broj ljudi, ali se taj trend pokazao kao manje održiv i od njega se odustalo 80-ih godina.

- Teško ih je održavati, a danas imamo i problem - nema dovoljno parking mesta, jer tada nisu važili parametri kao i danas - 1,1 parking mesto po stanu - rekao je on.

I sadašnji i bivši stanari najveće zgrade u Srbiji vole da se prisete vremena kada je ona bila tek useljena, kada se po krovu moglo trčati, a čega više nema zbog naknadne neplanske izgradnje na poslednjem nivou.

Najduža zgrada, Foto: Printscreen

Mnogi se sećaju i da je supruga Josipa Broza Tita Jovanka otvorila školu u koju su išla deca iz te zgrade, a koja se danas zove "Jovan Dučić".

Zgrada u Bloku 21, u neposrednoj blizini "Šest kaplara", Hajata i Centra Sava je zajedno sa Mamuticom, izgrađenom u Zagrebu 1974. godine, a u kojoj u 1.169 stanova živi oko 5.000 ljudi, jedna od najvećih u regionu.

Bonus video - Govor predsednika Vučića na vojnom aerodromu