Zlatna kornjača
Youtube /Print scren


U hinduističkoj mitologiji gornji oklop kornjače označava nebo, a donji  zemlju. Kornjača je Kurma, jedan od deset otelotvorenja boga Višne, koji se danas poštuje u mnogim hramovima.

- Ova životinja ima duboko duhovno značenje - rekao je Kamal Devkota, stručnjak za gmizavce koji je dokumentovao pronalazak ove neobične i retke pojave.

Kornjača se pojavila u Nepalu gde je smatraju otelotvorenjem hinduističkog boga Višne. Ali, ne radi se o bilo kakvoj kornjači, već onoj sa retkom genetskom mutacijom zbog koje joj oklop i celo telo ima blistavo zlatnu boju. Radi se o promeni u pigmentaciji, koja dovodi do bojave da žuta boja postane dominantna. Ovo je peti takav primerak ikad viđen u svetu.

Zlatna kornjača

Youtube /Print scren

Zlatna kornjača, Foto: Youtube /Print scren

Kamal Devkota je pojasnio duhovno značenje pojave ovakvog stvorenja u toj zemlji.

- Zlatne životinje, u Nepalu imaju značajnu versku i kulturnu vrednost. Veruje se da je bog Višna poprimio oblik kornjače kako bi spasio svemir od uništenja u svojoj inkarnaciji - rekao je.

Iako, Kamal Devkota napominje da je ovakvim životinjama teže preživeti jer se ne mogu tako dobro kamuflirati kao one kornjače koje nemaju ovakvu genetsku mutaciju. Također, ovakvi primerci su vrlo vredni na tržištu kućnih ljubimaca.

Pročitajte još: