mesec, horoskop
shutterstock
mesec, horoskop

shutterstock

mesec Foto: shutterstock

Ne drži torbu na podu jer nećeš imati novaca. Ne ostavljaj otvoreni kišobran u prostoriji, to donosi nesreću. Popij čašu mlika da bi bolje spavao... I tako redom. Ipak, nauka je u nekim slučajevima dala za pravo takozvanim bapskim pričama i dokazala da nisu sva praznoverja zaista šuplja.

beba, plač

shutterstock

beba, plač, Foto: shutterstock

Jedna jabuka na dan, doktor iz kuće van!
Ovo smo već toliko puta čuli, a verovatno i pomislili kako je još jedna izmišljotina. Ali, ne! Jedna britanska studija iz 2013. pokazala je da kada bi svi Britanci stariji od 50 godina, svakodnevno jeli po jednu jabuku, time bi sprečili ili odložili 8.500 srčanih i moždanih udara svake godine. Dakle, nakon pileće supice pojedite i jednu jabuku.

Vruće kupke oštećuju spermu
Ako sa partnerom pokušavate napraviti bebu, onda se potrudite da vaš muškarac ne ulazi u toplu kupku pre samog čina. Bake za to znaju već odavno, a nauka je za to saznala nedavno.

Jedna studija iz 2007. pokazala je da su muškarci kojima je sperma testirana nakon 30 minuta provedenih u toploj kupki, imali vrlo loše rezulatate, dok je odricanje od tople vode poboljšalo proizvodnju spermatozoida. Zato, ako planirate prinovu što dalje od vruće kupke.

Žgaravica u trudnoći znak je da beba ima puno kose
Ovo ste sigurno čuli, čak i ako još nemate decu jer verovatno i nema starije žene koja u to ne veruje. Ovaj mit potvrdili su i lekari iz bolnice John Hopkins u Baltimoreu. Oni su sproveli istraživanje ne bi li pobili ovo verovanje, ali dokazali su baš sasvim suprotno. Rezultat je govorio da povećan nivo hormona, koji izaziva žgaravicu, u stvari uzrokuje rast bebine kose.

Pun mesec

Shutterstock

Pun mesec, Foto: Shutterstock

Klin se klinom izbija
Ako ste preterali sa pićem prethodne noći i osećate se mamurno, bake bi vam rekle da se odmah vratite na konja i popijete jedno piće kako bi se rešili mamurluka.

Nauka ih i u tome potvrđuje. Pokazalo se, naime, da konzumiranje male količine alkohola može olakšati mamurluk. Ipak, znajte da ublažavanje mamurluka na ovaj način može povećati opasnost od zavisnosti od alkohola. zato, postoji drugi savet: popijte veliku čašu vode pre odlaska u krevet, ako već morate piti alkohol.

Brojite ovce da lakše zaspite
Stare su žene govorile deci koja ne mogu zaspati da sklope oči i broje ovce. I opet se ispostavilo da su bile u pravu.

Pročitajte još: