Novac, inflacija
Alo.rs
Novac, inflacija

Alo.rs

Novac, inflacija, Foto: Alo.rs

Setimo se i jednog "crnog jubileja"... Na današnji dan 1994. godine u SR Jugoslaviji rast cena dostigao je fantastičnu cifru od 315.563.558%.

Cene su se u proseku povećavale 62% dnevno, 2% na sat i 0,029% u minuti.

Pre tačno 25 godina stanovnici ovih prostora postavili su jedan neverovatan svetski rekord. Ne, Novak još uvek tada nije dospeo na vrh svetskog tenisa, niko od Jugoslovena nije trčao ni blizu 9,69 na 100 metara, niti smo postali svetski rekorderi po broju novorođene dece. Na dan 28. decembra 1992. inflacija u Saveznoj Republici Jugoslaviji postigla je svetski rekord od neverovatnih - 19.810,2 % (slovima: devetnaesthiljadaosamstodesetzarezdva). Imali smo para i više nego što može da se zamisli, ali sa njima nismo mogli ništa što može da se zamisli.

Početak devedesetih pamtimo po eksploziji cena, novcu čija je vrednost iz sata u sat opadala, redovima i bonovima za hleb, mleko i benzin, ali i po neverovatnoj inflaciji od čak 19.810,2 %.

Ovo je najveća inflacija koja je zabeležena u Srbiji i jedna od najvećih u istoriji čovečanstva. Cene proizvoda su rasle i više od 300% za samo nekolika sati i često je dinar postajao samo parče papira. Sve više novca se štampalo i nove novčanice su imale sve više nula.