Matrijarhat
Youtube /Print scren
Matrijarhat

Youtube /Print scren

Matrijarhat, Foto: Youtube /Print scren

Dakle, u ovom plemenu žene vode glavnu reč oko izdržavanja porodice i poslova u kući, a muškarci koji imaju posao zarađen novac predaju glavi porodice. Ipak, koliko god žene u plemenu Mosuo imale kontrolu nad mnogim stvarima, to ne znači da one žive lagodno i bezbrižno.

Matrijarhat

Youtube /Print scren

Matrijarhat, Foto: Youtube /Print scren

Pripadnica plemena Mosuo Muri Sarlasi kazala je kako u njihovim životima nema problema s kojima se susreću drugi ljudi, poput nesuglasica između snahe i svekrve, svađe oko nasleđa, ali ni razvoda. Sarlasi veruje da su zajednice na čijem je čelu žena mnogo spokojnije.

- U matrijarhalnom društvu krađe i zlostavljanja su svedeni na minimum, tvrdi Sarlasi. Takođe, u ovom društvu je poželjno imati ćerku.

Svoje viđenje ovakvog načina života podelio je i muškarac plemena Mosuo Ava Arta.

-Živeti s ograničenim odgovornostima je dobro za muškarca. Ne predstavlja mi problem da budem muškarac u matrijarhalnom društvu. Žene kontrolu drže u svojim rukama, što muškarcima daje više slobode i komfora, rekao je Arta.

Kina, ipak, pleme Mosuo ne smatra jednom od 56 etničkih grupa koje su zvanično priznate u zemlji. Pleme broji oko 25.000 članova, a pojedine strane zagovaraju stav da je pleme Mosuo deo naroda Nakhi, mada među njima postoje značajne razlike. Širom sveta postoje i druga matrijarhalna društva, mada njihov način života nije toliko izražen kao kod plemena Mosuo.

Pročitajte još: