"KUĆA JEDNOG" U Berlinu se gradi zajednička jevrejsko-muslimansko-hrišćanska bogomolja

Nakon deset godina planiranja, biće izgrađena prva univerzalna verska zgrada na svetu, Kuća jednog . Izgradnja verskog svetilišta pod nazivom „Jedna kuća“ započet će u maju u gotovo svemu, ali se u potpunosti ne razlikuje od crkve, džamije i sinagoge

izgradnja, gradilište
izgradnja, gradilište, Foto: Shutterstock

Nakon deset godina planiranja, biće izgrađena prva univerzalna verska zgrada na svetu, Kuća jednog . Izgradnja verskog svetilišta pod nazivom „Jedna kuća“ započet će u maju u gotovo svemu, ali se u potpunosti ne razlikuje od crkve, džamije i sinagoge.

U Berlinu će se sagraditi bogomolja koja razbija oblik sadašnjih svih božijih kuća i gde će se mešati crkva, džamija i sinagoga kako bi sledbenici sve tri religije mogli da uđu

Na zgradi neće biti verskih simbola, poput crkvene kule sa krstom, polumeseca ili Davidove zvezde. Neobrutalistička zgrada biće izgrađena u istočnom delu Berlina - na mestu crkve koju je srušio komunistički režim - i imaće tri krila: od centralnog zajedničkog prostora u tri pravca, sinagogu, džamiju i crkvu, tj. verske ceremonije biće delimično zadržane.

Projekat će koštati 43 miliona evra, od čega će grad Berlin obezbediti 30 miliona, 9 miliona evra doći će iz donacija, za koje se nada da će prikupiti još 8 miliona.

Još zanimljivosti možete pročitati OVDE!

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi