Balerina
Youtube /Print scren
Balerina

Youtube /Print scren

Balerina, Foto: Youtube /Print scren

Skulptura koja je postala simbol Budve zapravo je delo beogradskog vajara Gradimira Aleksića i na tom mestu se nalazi od 1965. godine. Model za skulpturu bila je Novosađanka Olga Kalivoda, atletičarka i član novosadskog Atletskog kluba "Vojvodina" koja je u tom trenutku imala samo 14 godina.

Zanimljiv je i podatak da je umetnik prilikom izrade izlio nekoliko odlivaka, pa je "Balerina" ili "Igračica" jedno vreme bila izložena i u Pionirskom parku u Beogradu, a mogla je da se vidi i u još nekim gradovima bivše Jugoslavije.

Ipak, ova budvanska ostala je najpoznatija.

Tome je verovatno doprinela i lokalna legenda. Naime, inspiracija za Aleksićevu skulpturu navodno je bila priča o devojci i mornaru iz kraja koji su se mnogo voleli, ali nisu imali novca da počnu zajednički život, On je zato otplovio na dalek put koji je trebalo da mu donese mnogo novca, a ona je obećala da će ga čekati.

I, ona je ostala verna. Svakoga dana izlazila je na obalu sa koje se najbolje videla pučina i čekala da se na horizontu pojavi brod kojim će se njen dragi vratiti.

Pročitajte još: