Car Lazar (Miloš Žutić), scena iz filma "Boj na Kosovu&quot
Printscreen/Youtube
Bajazit i Murat, scena iz filma

Printscreen/Youtube

Bajazit i Murat, scena iz filma "Boj na Kosovu", Foto: Printscreen/Youtube

Nekoliko meseci pre kosovskog boja sultan Murat šalje pismo velikom knezu Lazaru da se preda, položi oružje i bude pokoran Muratu. Knez Lazar nije odgovorio pismom već je poslao Milana Toplicu da da odgovor Muratu. Toplica kod Kratova susreće tursku vojsku i daje kratak odgovor Muratu od Lazara rečima: „Samo rat“!

Pročitajte još:

Murat je proveo Toplicu kroz mnogobrojnu tursku vojsku želivši da uplaši Toplicu Milana koji mu odgovara da je srpska vojska manje brojna ali bolja i vratio se Lazaru.

Knez Lazar se prvi ulogorio na Kosovu Polju a dan kasnije i Murat. Postoji nekoliko verzija o broju ratnika. Najverovatniji broj je bio 180.000 Turaka i 60.000 Srba. Jedno je sigurno, broj je bio 1:3 u korist Turaka. Tursku vojsku je u prvom redu činla pešadija i laka konjica a u drugom redu janjičari, rezervu je činila čerkeška konjica. Ispred Murata su bile kamile.

Srpsku vojsku je činila teška oklopljena konjica i teška pešadija. Obe vojske su imale rezervu. Pre boja srbska vojska se pričestila u crkvi Samodreži. U centru srpske vojske je bio Knez Lazar, levo krilo je vodio Vlatko Vuković a desno Vuk Branković. Tursku vojsku je u centru predvodio Murat, levo krilo je vodio Jakub, a desno Bajazit.

Bitka je počela oko 8 sati ujutro, na Vidovdan, 15. juna 1389. godine (28. juna po Gregorijanskom kalendaru). Srbi izvode brz i žestok napad da bi izbegli strele odapete od strane turskih strelaca. Srpska teška konjica koju je na desnoj strani vodio Vuk Branković razbija tursko levo krilo, melje ga i nastavlja dalje prema Muratu. Bajazit videvši propast turskog levog krila vrši protivudar na srpsko levo krilo koje je vodio Vlatko Vuković.

Kosovska bitka 1389

Printscreen/Youtube

Protivudar ne uspeva. Miloš Obilić videvši prolaz ka sultanu sa 12 svojih ratnika formira klin i probija se do sultana te ga ubija kopljem. Da li je koplje bacio ili držao u ruci ne zna se. Miloš je dovršio ubistvo Murata mačem. Ratnici oko Murata ubijaju Miloša Obilića. Veziri oko Murata pokušavaju da sakriju da je Murat ubijen, te po glasniku javljaju Bajazitu da ide po rezevrnu vojsku iz razloga da ga izvuku iz bitke i ostane živ, jer je smrt Jakubova bila neminovna, te je trebalo sačuvati naslednika prestola da ne dođe do građanskog rata oko vlasti.

Srpska vojska dolazi do turske komore i dolazi do rasula u turskoj vojsci koja počinje mahnito da beži. Videvši to Bajazit se sklanja u šumu sa odabranim ratnicima da bi nakon bitke pokupio tela oca i brata. Putnici trgovci koji su išli ka Dubrovniku su posmatrali bitku i kasnije se priključili Vlatku Vukoviću koji se vraćao nakon boja u Bosnu. Ti trgovci su bili glasnici o velikoj hrišćanskoj pobedi kojoj su u čast zvonila zvona na crkvi Notr Dam u Parizu.

Bitka se završila oko podneva, nakon bitke Lazar sa malim brojem velmoža odmara i odlazi u crkvu Samodrežu na liturgiju u čast srpske pobede. Bajazit dolazi na mesto bitke oko 6 sati po podne i videvši ljude u Samodreži prilazi crkvi, opkoli je i ubija kneza Lazara. Nakon toga Bajazit se povlači u Tursku da učvrsti svoju vlast.

Rezime bitke

Ako su Turci pobedili zašto su zvonila zvona crkve Notr Dam u čast hrišćanske pobede? 

Zašto je "pobednik" Bajazit pobegao u Tursku, od kada to pobednik beži?

Zašto je na spomeniku kosovskim junacima Knez Stefan Lazarević napisao da podiže spomenik poginulom ocu i srpskoj gospodi koji su poginuli (citat): "negde oko 6 ili 7 sati, ne znam tačno koje vreme"?

Boj na Kosovu

Printscreen

Boj na Kosovu, Foto: Printscreen

Što se tiče vazalstva Srbije ka Bajazitu, Milica je to uradila iz razloga da spreči kralja Tvrtka da zagospodari Srbijom. Htela je sinu Stefanu da stavi krunu Nemanjića.

Priča o izdaji Vuka Brankovića je nastala zbog kasnijeg skrivanja istine.

Od 12 pratilaca Miloša Obilića njih nekoliko je preživelo, kasnije se pominju kao darodavci manastira Hilandar.

Zašto turski hroničari Leši, Zajededin i Šukurlah do detalja opisuju način pogibije Murata i u zapisima priznaju poraz Turaka?