Čaj set komplet za čaj
Shutterstock
Čaj set komplet za čaj
Trenutno preko 50 odsto Britanaca ispije jednu šolju čaja dnevno, Foto: Shutterstock

Britanci su 2010. popili 97 miliona kilograma crnog čaja a očekuje se da ove godine neće popiti više od 76 miliona kilograma, saopštio je institut za proučavanje tržišta Mintel.

U izveštaju instituta se predviđa da će prodaja do 2020. pasti na 68,7 miliona kilograma crnog čaja.
"Britanci, čini se, gube interesovanje za tradicinalno ispijanje čaja", navodi se u izveštaju Mintela.

"Popularnost klasičnog crnog čaja jenjava među Britancima koji se sve više okreću drugim napicima, posebno prirodnim sokovima od voća i povrća", objašnjava autor izveštašja, Ema Kliford.

Prodaja sveže iscedjenih sokova je sve popularnija među mladima životnog doba između 24 i 35 godina, i njihova potrošnja u Britaniji je porasla u poslednjih pet godina za 31 odsto, prenosi AFP.

U izveštaju se navodi da su i klimatske promene dovele do smanjenja ispijanja čaja u Britaniji, uz podsećanje da je 2014. najtoplija zabeležena godina na Zemlji, zbog čega se Britanci sve više okreću osvežavajućim pićima posebno u letnjem periodu.

Tradicionalno ispijanje čaja obično je praćeno i grickanjem keksa i ponekog kolača, ali je i potrošnja keksa i čajnih kolačića drastično smanjena, što je još jedan razlog pada potrošnje čaja.
Ipak, ispijanje čaja ostaje deo svakodnevnog rituala velikog broja Britanica. Prema podacima Mintela, 54 odsto Britanaca i dalje pije bar jednu šolju čaja dnevno.