Isplivali strogo čuvani podaci: Variola vera je harala Jugoslavijom, a od Tita ni traga ni glasa. Šta se zapravo dogodilo?

Ne zna se da li je sam Tito vakcinisan, o tome nema zvaničnih podataka. Pretpostavlja se da jeste jer je važio za veoma opreznog čoveka.

Josip Broz Tito
Josip Broz Tito, Foto: Arhiva Alo

Te 1972. godine, Josip Broz Tito spremao se da proslavi jubilarni 80. rođendan, a sa njim se za slavlje 25. maja spremala čitava Jugoslavija. Televizija Beograd je te godine pokrenula svoj Drugi program i to u boji.

Ipak, prvi potvrđeni slučaj velikih boginja, za koje se u Jugoslaviji verovalo da su iskorenjene, zapretio je da pokvari mnoge planove, kako Titu, tako i Jugoslovenima.

Prema podacima Radio-televizije Srbije, naslednice nekadašnje Televizije Beograd, prva informacija o pojavi variole objavljena je u centralnom Dnevniku čak sedam dana nakon što je slučaj potvrđen.

RTS navodi da je javnost potom sve do 15. aprila svakodnevno obaveštavana o širenju boginja, kada su informacije svedene na sporadične.

Ne zna se da li je sam Tito vakcinisan, o tome nema zvaničnih podataka. Pretpostavlja se da jeste jer je važio za veoma opreznog čoveka.

Do 19. maja 1972. godine, kada je iz bolnice izašao poslednji oporavljeni pacijent, trajala je epidemija variole vere. Sam Tito se za vreme epidemije nije pojavio na televiziji ni jednom.

variola vera
variola vera, Foto: Youtube printscreen / spenserHD

Nepunu sedmicu posle otpusta poslednjeg izlečenog pacijenta, na stadionu JNA održan je masovni skup kojim je tradicionalno obeležavan Titov rođendan.

Jugoslovenski lider primio je štafetu iz ruku radnika iz Bihaća Branka Mandića.

Štafeta je te godine krenula sa Iriškog venca kod Novog Sada 15. aprila, na dan koji se u izvorima Radio-televizije Srbije navodi baš kao datum kada su informacije o epidemiji postale ređe i uglavnom su govorile o normalizaciji situacije.

Ne postoji nijedan podatak koji ukazuje da su pripreme i realizacija prenošenja štafete na bilo koji način bili ugroženi epidemijom zbog koje su bili zabranjeni masovni skupovi.

Ni sam scenario svečanosti ne osvrće se na savladanu bolest već je u centru pažnje bio Titov jubilarni rođendan.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi