Internet pedofil
Aleksandar Stanković
internet, Foto: Shutterstock

 

Društvene mreže su koristan alat, ali kao i svaki alat, mogu da se koriste u pogrešne svrhe. Istina je da predatori na internetu kojima su deca meta treba da budu naša najveća briga, ali šta ako društvena mreža ohrabruje decu da budu sami sebi najveći neprijatelj radi nekoliko hiljada pregleda, lajkova i popularnosti u školi?

TikTok je trenutno jedna od najpopularnijih aplikacija na svetu čiji su korisnici uglavnom deca i mladi. Služi za kreiranje i deljenje kratkih video-formi. Najpopularniji formati videa su ples, pevanje, kao i razne komične tačke koje za cilj imaju da ismeju društvo ili neki aktuelni događaj. Međutim, kada se zagrebe ispod površine, srž TikToka su izazovi. Kakvi izazovi?

Poenta je da jedna osoba osmisli izazov dok svi ostali korisnici aplikacije imaju zadatak da se odazovu.

Izazovi donose lajkove i popularnost, kao i mogućnost da video postane "viralan", odnosno da se proširi po celom svetu.

Delimo sa vama listu najpopularniih, a zabrinjavajućih Tik-tok izazova.

IZBELJIVAČ IZAZOV

"Pomešajte izbeljivač, želatin, kremu za brijanje i sredstvo za dezinfekovanje ruku i sipajte smesu u plastičnu vrećicu", kaže jedan od kroisnika ove aplikacije uz obećanje da će vam se promeniti boja očiju ako ovo prislonite na oko. Nakon isprobavanja ovog izazova mnoga deca su prijavila krvarenje iz očiju, opekotine i oslabljen vid.

 

 

PUNE USNE IZAZOV

Na TikToku je osvanuo video koji detaljno objašnjava postupak kako uvećati usne bez hirurškog zahvata. Sve što je potrebno, kako se u videu navodi, jeste da superlepkom zalepite gornju usnu za kožu ispod nosa i tako dobijete veću gornju usnu.

RAZBIJAČ LOBANJE

Još jedan opasan Tik-tok izazov je "Skull breaker" (rabijač lobanje) koji podrazumeva podmetanje nogu osobi koja skače, sa ciljem da se osoba spotakne i padne na glavu. Ovaj eksperiment rezultirao je brojnim potresima mozga, lomljenjem ruku i nogu, a jedan dečak pao je u komu.

KORONAVIRUS IZAZOV

Ovo je eksperiment u kojem se korisnici aplikacije izazivaju da poližu dasku toaleta na javnom mestu. Izazov je započela Ava Luiz tako što je postavila snimak na kojem liže toalet u avionu.

 

PETOPARAC IZAZOV

Možda jedan od najopasnijih izazova koji ova aplikacija ohrabruje. Deca izazivaju svoje drugare da stave metalni dinar između punjača i utičnice da bi utičnica počela da varniči. Tik-tok je pun videa dece koja su na ovaj način izazvala požar! Situacija je postala ozbiljna i američka policija je apelovala na roditelje da utiču na svoju decu i spreče ih da izazivaju požare!