Hitler
printscreen YouTube
Hitler

printscreen YouTube

Hitler, Foto: printscreen YouTube

Nemački vojnici 9. aprila 1941. godine, posle ulaska u Paraćin, uhapsili su Dragačevca, koga je potkazao lokalni folksdojčer, i otpremile u zloglasni logor Mauthauzen, gde je ubijen 1942. godine.

Dragačevac je 25. marta 1941. godine, na dan potpisivanja sporazuma o pristupanju Trojnom paktu, Hitleru poslao telegram veoma oštre sadržine, ali i pismo.

Nemački vojnici su 9. aprila 1941. godine ušli u Paraćin, Dragačevac je bio spreman, nije hteo da beži iz grada na Crnici, odmah je uhapšen i sproveden u Grac, pa u Mauthauzen.

rat

Shutterstock

rat, Foto: Shutterstock

– U dokumentima sačuvanim u Zavičajnom muzeju Paraćina stoji da je Dragačevac uz muziku proslavio slanje pisma. Muzikanti su mu svirali  i ponavljali refren "Hitler obrao bostan".

Kada je Dragačevac želeo da pošalje telegram Hitleru, službenik paraćinske pošte, kada je video adresu "Berlin – Adolf Hitler", te pročitao sadržaj, odbio je da ga primi. Dragačevac je insistirao da se pošalje telegram, što je službenik na kraju prihvatio.

Komentari (1)

Kostadin

06.09.2020 07:57

Nije znao dobro istoriju. Austrijanci i Nemci su obećali da će se 200 godina svetiti Srbima za atentat u Sarajevu. Da je poživeo još neko vreme saznao bi da su Austrijanci proganjali unuke atentatora iz Sarajeva , a da mi i danas imamo katastrofalne posledice zbog njigovog revanšizma.