Zid vetra
Youtube /Print scren
Zid vetra

Youtube /Print scren

Zid vetra, Foto: Youtube /Print scren

Imajući ovu ideju na umu, inženjeri Međunarodnog centra za istraživanje uragana (IHRC) i Visoke škole za inženjerstvo i računarstvo (CEC) na Državnom univerzitetu Florida proveli su 15 godina gradeći i usavršavajući tzv. "Zid vetra", impresivnu instalaciju sposobnu da oponaša uraganske vetrove .

Danas se instalacija, odnosno najači sistem ventilatora na svetu koji je visok 4.6 metara i poseduje 8.400 konjskih snaga , sastoji od ukupno 12 džinovskih ventilatora sposobnih da generišu vetar do 70m / s. tj. brzinu do 257 km na sat!

Poređenja radi studija je pokazala da drveće počinje da se lomi brzinom vetra od 42m / s, bez obzira na starost, prečnik ili elastična svojstva drveta (stabla).

Zahvaljujući integrisanom sistemu za ubrizgavanje vode, "Zid vetra" je sposoban da simulira horizontalnu kišu vetrom, omogućavajući inženjerima da testiraju strukture i materijale protiv oštećenja vetra i kiše izazvanih  uraganima.

Male zgrade mogu se postaviti na pokretnu ploču ispred ispred "Zida vetra", tako da se njima može pogoditi iz svih uglova da bi se otkrile moguće slabe tačke.

Pročitajte još: