Takmičenje u skoku u dalj za žabe
Anadolu Agency
Takmičenje u skoku u dalj za žabe

Anadolu Agency

Takmičenje u skoku u dalj za žabe, Foto: Anadolu Agency

Žabarska noć održava se svake godine u Domu kulture u Lokvama na poslednju nedjelju aorila, jer su žabice u to vreme još kraj vode. Čim počne kasnoprolećna suša, žabice se povlače dublje u šumu i teško ih je kasnije uloviti.

Love se uglavnom nezaštićene vrste i to po noći, kada je oblačno i kišovito vreme, kažu meštani koji ponekad vole da okuse pohovane žablje batake, ali žabe takmičarke za ovo veče postaju prave sportske zvezde, a ne specijalitet.

Privremeni vlasnici i treneri žaba udaranjem o žabodrom, vikanjem i duvanjem nastoje da žabu motivišu na što dalji skok, ali dodirivanje životinja je kršenje pravila igre. Svaka žaba ima ime koje joj odabere vlasnik, pa se zovu Helga, Rita, Lokvanka, Brza, Princeza itd.

Žabodrom je kružna tabla koja na sredini ima malo postolje na koje takmičar postavi žabu. Oko postolja iscrtani su koncentrični krugovi sa oznakama od 10 do 120 centimetara, koliko najdalji skok može da iznosi.

Celi događaj budnim okom nadziru i beleže četvorica sudija, a takmičenje se odvija u tri kruga, s tim da se u prvom krugu eliminišu one najlenjije za skok, žabice koje ne pređu prag. Dvadeset najboljih bori se za prvu nagradu.

Dragan Hlanuda iz Opatije, lokvanski je zet koji sa svojom žabom ove godine nastupa 15. put na Žabarskoj noći, a do sada je jednom osvojio prvo mesto na ovom takmičenju.

„Žaba se zove Opatijka, a ovo je bila ljubav na prvi pogled tako da sam nju odabrao“, kaže Dragan i dodaje da je njegova žaba roda gatalinka.

Za njega je ovo divna fešta koja ljude vraća u Lokve, a poručuje da se ne radi o takmičarskoj fešti, nego samo o dobrom zezanju.

Organizatori svake godine nalove žaba koliko je dovoljno za ovo neobično takmičenje, a posle ih sve puštaju na slobodu kako bi se dalje razmnožavale. Svaki takmičar mora da kupiti svoju žabu pre takmičenja kako bi imao pravo da učestvuje.

Đurđa Malnar, direktorka Turističke zajednice Opštine Lokve, istakla je da je ulov svake pojedine žabe koja je učestvovala na takmičenju odobren od strane Ministarstva zaštite prirodne okoline.

Meštani Lokava, koje danas broje oko 600 stanovnika, postali su „žabari“ još 70-ih godina, nakon što su ih meštani susednih mesta ismejavali zbog naziva mesta.

„Nazivali su nas 'Žabari' i 'Lokvarci', a mi smo iz te rugalice napravili jedan brend i stavili simbol žabice na sve naše ambleme i logotipe. Danas smo ponosni da smo žabari i da imamo simbol žabice na svim kućama“, kaže Malnar.

Većina takmičara su domaći Lokvarci, ali na godišnje takmičenje, u nadi da će upravo njihova žabica skočiti na najdalju liniju na žabodromu, dolaze i ljudi iz Zagreba, Rijeke, Malog Lošinja i Zadra, jer je ova manifestacija postala široko prepoznatljiva.

Za nagradu pobednici imaju pravo na vikend u turističkom smeštaju u prirodi Gotskog kotara ili u obližnjem jadranskom primorju.

Uz takmičenje velikih vlasnika žabica, ove je godine po 24. put održana dečja Žabarska noć na kojoj su svoje veštine u komunikaciji sa žabama oprobali najmlađi, a uz prigodnu muziku uživo, piće i ples okupilo se više od 400 posetilaca iz bliže i dalje okoline.