Bunker
Youtube /Print scren
Bunker

Youtube /Print scren

Bunker, Foto: Youtube /Print scren

Između 1973. i 1982, albanski diktator Enver Hodža sagradio je stotine hiljada betonskih bunkera kako bi zaštitio svoj narod u slučaju invazije. Trideset godina posle njegove smrti, bunkeri još stoje na vrhovima brda, duž plaža, u poljima, raštrkani po albanskim gradovima. Neki su dobili i nove namene.

Niko ne zna koliko je tačno tih betonskih kutija podignuto, ali procene idu od petsto hiljada do milion. Većina je reč o malim bunkerima visine 2,1 m i sastoje se od cilindrične osnove prečnika 1,8 m sa zasvođenom tavanicom i tankom horizontalnom puškarnicom. 

Postojali su i veći sa betonskim kupolama širokim osam i visokim pet metara koje su mogle da zaklone deset ljudi i čiji su zidovi debeli jedan metar mogli da odole neprestanoj artiljerijskom paljbi iz blizine.

Bunker

Youtube /Print scren

Bunker, Foto: Youtube /Print scren

Preovlađuje mišljenje, na osnovu malobrojnih vojnih izveštaja, ličnih sećanja i savremenih istraživanja, da je na jednom kvadratnom kilometru bilo između dvadeset četiri i dvadeset sedam bunkera.

Ironično je što oni, iako podignuti da odole žestokom bombardovanju u slučaju kopnene invazije do koje nikad nije došlo, popuštaju pred mirovnim silama ekonomije, javne bezbednosti i prezira prema prošlosti.

Širom zemlje, oni dobijaju nove namene – pretvorili su se u kokošinjce, skladišta za seno, radionice.

U Hodžinom rodnom gradu Đirokastri, jednom od dva "istorijska grada" koja je diktator želeo da sačuva u otomanskom stilu iz doba pre Prvog svetskog rata, jedan bunker na litici pretvoren je u u pab Elnis, opremljen kaučevima od crne veštačke kože i obaveznim slabim osvetljenjem.

Bunkeri su pravljeni punih 14 godina u fabrikama a radilo se u tri smene. Cena jednog bunkera jebila u odnosu kao cena stana od 30-40 kvadrata.

Bunkera najviše ima duž obale zbog moguće invazije. Takođe u planinama su izgrađeni bunkeri sa tunelima za pripadnike tajne policije Sigurimi i njihove porodice u slučaju invazije.

Ne zna se tačno koliko još u Albaniji ima bunkera ali mnogi su prave turističke atrakcije. Pretvoreni su u muzeje, hotele, kafiće, crkve, štale, garaže, igrališta za decu, skakaonice, fontane.

Svi bunkeri su u vlasništvu ministarstva odbrane a Albanija pokušava da ih što više iskoristi kao turističke atrakcije.

Pročitajte još:

Komentari (1)

al pa ći no

31.07.2020 21:00

da je ćopavi hteo da ALBANIJA nestane treći dan bi se slavila sloboda .