POBEDA ABORIDŽINA Gugl je uklonio lokalitet Uluru, u Australiji, iz svoje "virtuelne ture"

Na ovakav potez kompanija Gugl se odlučila nakon niza zahteva od strane starosedelaca Australije, koji su želeli da njihovo sveto mesto zadrži svoju privatnost.

Australija
Australija, Foto: Youtube /Print scren

Ovo uklanjanje je u skladu sa željama Anangu naroda, tradicionalnih vlasnika ovog mesta koje Aboridžini smatraju svetilištem.

Uluru je ranije bio poznat kao Ers stena, a za starosedeoce u Australiji ima posebno duhovno značenje. Od oktobra 2019. godine turistima je zabranjeno da stupe na tlo Ulurua, a sada je nemoguće i videti ga koristeći Guglovu virtuelnu turu.

Ovaj lokalitet nalazi se u centralnoj Australiji, i predstavlja jedan od nacionalnih simbola Australije.

Australija
Australija, Foto: Youtube /Print scren

Po verovanju Anangua, Uluru stena je nastala još za vreme stvaranja sveta, kada su se dva dečaka igrala, gradeći je od blata.

Još neke legende govore da su mnoge bitke vođene oko ove stene, a da su brazde na njoj rezultat ratova među zmijolikim bićima, kao i da je Uluru možda rezultat reakcije Zemlje, koja se na tom mestu podigla kako bi odala počast poginulim duhovima, nesrećno stradalim zaštitinicima dvaju plemena.

Inače Uluru je poznat i po svojoj "promeni boja tokom dana" . Naime ovde je na delu svojevrstan prirodni fenomen uzrokovan kretanjem Sunca po nebu pa tako ova stena ujutru ima znatno tamnije boje, dok uveče podseća na užareni ugalj.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi