crkva
Marko Metlaš
crkva

Marko Metlaš

crkva, Foto: Marko Metlaš

Vernici Srpske pravoslavne crkve danas slave prepodobnog Haritona. Sveca koji je zadužio hrišćane osnivanjem brojnih manastira zbog čega je bio strahovito mučen da mu je celo telo bilo u ranama. Kod pravoslavaca on je vrlo poštovan, a retke porodice u Srbiji danas obeležavaju krsnu slavu.

Veliki isposnik i osnivač tri manastira, prepodobni Hariton, rođen je u gradu Ikoniji, gde je živeo kao ugledni građanin sve do 275.godine, kada je među prvima uhvaćen i izveden na suđenje u vreme progona hrišćana po naređenju cara Aurelijana (270-275).

ANKETA: Da li poštujete pravoslavne običaje?

 

Bio je podvrgnut mučenju i od batinjanja i rastezanja celo telo mu je bilo pokriveno ranama. Od smrtne kazne spasila ga je iznenadna smrt cara Aurelijana, kada je sa ostalim zatvorenicima, hrišćanima, pušten na slobodu.

Beseda koju treba izgovoriti na današnji dan

Ono što Sin Božji hoće, i Otac hoće, i Duh Sveti hoće. A ono što Sveta Trojica hoće, ono biva. A šta hoće Gospod Sin Božji? On hoće, da i učenici Njegovi budu sa Njim zajedno u carstvu nebeskom; i ne samo Njegovih 12 učenika nego i svi oni, veli Gospod, koji me uzvjeruju njihove riječi radi. U te se i mi računamo, braćo moja, koji se krstismo i veru apostolsku primismo i održasmo; ali samo pod uslovom, ako se sami toga velikog blaga ne odreknemo nedelima svojim, odstupanjem od vere, nečistotom greha, bogohulnim rečima i pomislima.

Sveti Hariton upozorava da samo čisti u umu i srcu možemo da osetimo blagodeti carstva nebeskog. Zato danas treba izgovarati ovu besedu i očistiti dušu od nepoželjnih misli. Jedino duhovno čisti, možemo očekivati da nas bog nagradi napretkom i blagodatima ovoga sveta.

Manastiri koje je osnovao

Na putu ka Jerusalimu uhvatili su ga razbojnici, od koji se teškom mukom oslobodio i umesto u svoju Ikoniju krenuo je u Palestinu da bi se povukao u Faransku pustinju. Tu je uskoro osnovao Faranski manastir, u blizini Jerusalima, na putu za Jerihon i zasnovao monašku zajednicu Jerihonskog manastira, a u Tekujskoj pustinji je potom osnovao i Sukijski ili Suhumski manastir, koji su Grci nazivali Stara lavra.

Preminuo je u dubokoj starosti 359. godine, Njegove mošti počivaju u Faranskom manastiru. Svetom Haritonu pripisuje se obred monaškog postriga. Dan posvećen Svetom Haritonu je veoma retka porodična slava.

Pročitajte još: