Manastir na Tasosu
Printscreen/YouTube
Manastir na Tasosu

Printscreen/YouTube

Manastir na Tasosu, Foto: Printscreen/YouTube

Sveti podvižnik je na vrletnim stenama iznad mora zasnovao keliju, u kojoj je ostao oko dvadeset godina, živeći u strogom podvigu i molitvi, odolevajući iskušenjima i opasnostima. Mesto njegovog boravka bilo je veoma blizu današnjeg manastira Svetog arhangela Mihaila.

Posle sedamnaest godina pustinjačkog života, ukazao mu se Sveti arhangel Mihailo - i tada se dogodilo prvo čudesno pojavljivanje Božjeg promisla, kada je udarcem štapom po steni Arhangel pokrenuo čudotvorni izvor.

Govoreći Svetom podvižniku da će ova voda čuvati njega i sve koji je budu pili, od bolesti, umora i nesreće, te da stoga na ovom mestu sagradi hram posvećen Njemu, Sveti Arhangel je nestao, ostavljajući u čudu iznenađenog Luku, budućeg Svetog.

Sveti Luka je, sa mladim učenikom, monahom Ksenofontom izgradio prvi hram posvećen Svetom arhangelu Mihailu, pre nego što se preselio u večni život. Posle smrti svog duhovnog oca i učitelja Ksenofont se preselio na Svetu Goru, u manastir Filotej.

Kada su Turci zauzeli ove krajeve i počeli da skrnave grčke svetinje, desila su se mnoga čuda koja su ih brzo odvratila od takvih nedela i navela da zaobilaze ovo sveto mesto.

Prva turska patrola koja je pokušala da oskrnavi sveti izvor potopila se u moru pri samom polasku, a Sveti arhangel je svojim javljanjem ukazao ocu Dimitriju da bolesne i sve koji traže pomoć odvede do obale i tu nastave da uzimaju vodu iz novog izvora u pećini, jer je gornji presušio posle turskog skrnavljenja.

Istorija manastira Svetog arhangela Mihaila na Tasosu povezana je sa sudbinom Svetog klina (eksera), koji je svetogorskom manastiru Filotej poklonio vizantijski car Nikifor Votanijat u 11. veku, u vreme kada je na Tasosu živeo Sveti Luka.

To je drveni ekser kojim je bila zakovana Hristova desna ruka za krst na kome je bio razapet. Pronašla ga je Sveta carica Jelena zajedno sa ostalim svetinjama i čuvan je u Carskoj riznici u Konstantinopolju.

Monasi manastira Filotej krenuli brodom ka balkanskim zemljama noseći sa sobom deo moštiju Svetog Pantelejmona i Sveti klin, na poklonjenje vernicima od kojih su tražili pomoć. Velika oluja odnela je njihov čamac do ostrva Tasos i tu su se iskrcali na mestu manastira Svetog arhangela Mihaila. U noći su ih napali gusari tražeći da predaju sve što je imalo vrednost. Pošto je plen bio loš, razjareni gusari pobili su monahe, ali se jedan spasao i uspeo da Sveti klin i Svete mošti sakrije između kamenova Arhangelske crkve.

Jedan stanovnik Teologosa Jovan bolovao je od teške bolesti. Predanim molitvama Svetom Arhangelu ozdravio je i kao zavet krenuo da obnavlja urušenu crkvu. Kada su rušili stare zidove graditelji su pronašli svetinje koje je filotejski monah uspeo da sakrije.

Sveti klin je sam Sveti arhangel Mihailo ga je sam premestio u manastir na Tasosu među maslinovim granama. Ovo, drugo obrtenje Svetog klina dogodilo se drugi dan Svetle sedmice posle Vaskrsa. Taj dan obeležava se i danas.

Od vremena Svetog Luke do 1974. godine, o manastiru Svetog arhangela Mihaila na Tasosu brinuli su monasi manastira Filotej sa Svete Gore, trudeći se da njihov metoh opstane u najboljem duhovnom obliku i službi. Od te godine manastir je postao ženski i obnovljen je.