Josip Broz Tito
Printscreen Youtube
Josip Broz Tito

Printscreen Youtube

Josip Broz Tito, Foto: Printscreen Youtube

Nekoliko je događaja koji se, međutim, izdvajaju. Zapanjujuć je podatak, primera radi, da su dve veoma uticajne žene- kraljica Elizabeta Druga i Merlin Monro rođene iste godine, 1926. Britanska kraljica ima 92 godine, a sa više od šest decenija provedenih na prestolu, ona je jedan od najdugovečnijih vladara u istoriji. Tokom 66 godina vladavine pod njenom vlašću bilo je 13 premijera- među kojima je bio i Vinston Čerčil, a promenjeno je i 13 predsednika SAD, počevši od Trumana.

Adolf Hitler

Printscreen/Youtube

Adolf Hitler, Foto: Printscreen/Youtube

Kad su te slavne žene imale 30 godina, srele su se u Londonu, na premijeri filma Battle of the River Plate. Svedoci događaja ispričali su kako je Merilin, koja je tragično okončala svoj život u 36. godini, strpljivo čekala svoj red da pruži ruku kraljici. Drugo, Titanik je potonuo iste godine kada je stvoren najnoviji izum- papirne kese za kupovinu. Titanik, koji se smatra najvećim brodom svog vremena, postao je poznat nakon što je potonuo na svom prvom putovanju 1912. godine. To je bila tragedija koja se i danas pominje, i to kao začetak onoga što nazivamo "fascinacijom katastrofom".

Međutim, iste te godine je Valter Deubner, vlasnik male prodavnice prehrambenih proizvoda u Minesoti, izumeo nešto što i danas koristimo- papirnate kese za kupovinu. On je opazio kako se ljudi koji su dolazili u njegovu radnju muče sa nošenjem previše namirnica. Njegov izum omogućio im je da spakuju do 30 kilograma robe i jednostavno dođu kući. Ali, najviše zapanjuje podatak da su svetski moćnici, bez kojih istorija sveta nikako ne bi bila ista, u jednom trenutku svi živeli u istom gradu.

Ljubi je  deda: Josif  Staljin

Associated press

Josif Staljin, Foto: AP

Ne samo što su živeli u istom gradu, već je to bilo i iste godine. I to 1913. godine! U Beču su 1913. boravak imali Josip Broz Tito, Adolf Hitler, Leon Trocki, Josif Staljin, ali i Sigmund Frojd. Svako od ovih imena i danas se povezuje sa nekim od ključnih događaja u svetskoj istoriji.

A životi ovih pet velikana seku se baš u Beču 1913. godine, koji je u to vreme bio glavni grad Austrougarskog carstva, 1913. godine.

Frojdove su teorije već tada bile dobro prihvatane. Hitler je u te godine odbio da se pridruži Bečkoj akademiji likovnih umetnosti, a Trockom i Staljinu bilo je zajedničko to što su bili begu u carskoj prestonici. A Josip Broz Tito je boravio u gradu isključivo zbog novca- radeći u fabrici automobila Dajmler. I dok su u istim trenucima šetali ulicama Beča, i delili istu "tajnu", postavlja se pitanje da li su bili svesni toga šta će njihova imena značiti za 20.vek...