OTKRIĆE U SIBIRU UZDRMALO NAUKU Stvorenje bilo 46.000 godina zaleđeno!

Pronalazak od neprocenjivog značaja.

Sibir
Sibir, Foto: Shutterstock/ Ilustracija

Naučnici su i ranije pronalazili ostatke ili delove tela drugih životinja sačuvane u večnom ledu, kao što su vukovi i mamuti, ali otkriće jedne ptice ocenjeno je kao "neprocenjivo“ jer omogućava pronalaženje DNK i povremeno RNK, nukleinskih kiselina prisutnih u svim živim organizmima.

U izvanrednom otkriću, ruski naučnici su, naime, pronašli drevnu pticu zamrznutu u večnom ledu Sibira koja datira iz poznog Ledenog doba. Kako izveštava časopis "Komunikejšns bajolodži“, do otkrića je došao tim lokalnih lovaca na fosilnu slonovaču u selu Bela Gora u Jakutiji, na severu Rusije.

Otkriće je prosleđeno naučnicima Centra za paleogenetička istraživanja u Švedskoj. Nikolas Duseks i Love Dalen iz Švedskog prirodnjačkog istorijskog muzeja sproveli su radio-karbonsko datiranje i utvrdili da je ptica živela u periodu između od pre 44.000 do 49.000 godina.

U uslovima večnog leda, ptica je savršeno sačuvana, sa sve perjem, noktima, kožom i mekim tkivima jer je u uslovima niskih temperatura nemoguć razvoj bakterija i gljivica, dok, istovremeno, nije previše hladno da bi se oštetila tkiva.

Istraživači veruju da je ovo možda prva sačuvana smrznuta ptica iz Ledenog doba, prenosi Sputnjik.

Ptica, jato, nebo, sloboda, priroda
Foto: Shutterstock, ilustracija

Izuzetna očuvanost ptice neprocenjiva je za naučnike koji proučavaju genetiku drevnih životinja jer je DNK izvađen iz njenog tela pokazao da je reč o vrsti ptice paserina, poznatije kao rogata ševa. Ptica je najverovatnije bila predak dvaju vrsta rogatih ševa koje danas postoje. Jedna od njih naseljava današnju Rusiju a druga mongolske stepe.

- Ovo otkriće nagoveštava da su klimatkse promene koje su se desile u poznom Ledenom dobu dovele do formiranja novih podvrsta - rekao je Love Dalen, prenosi Si-En-En.

Sledeća faza istraživanja odnosiće se na utvrđivanje redosleda celog genoma ptice koji će, nadaju se naučnici, osvetliti njen odnos prema današnjim podvrstama i proceniti brzinu evolucione promene ševa u Evroaziji.

- Ovo će otvoriti nove mogućnosti za proučavanje faune Ledenog doba i razumevanje odgovora životinja na klimatske promene u poslednjih 10-50.000 godina - dodao je Duseks.

Iako je sadašnje otkrice ptice iz Ledenog doba prvo takve vrste, prethodno su istraživači pronašli brojna druga drevna stvorenja u večnom ledu.

Centar za paleogenetiku je prošle godine ispitivao ostatke šteneta otkrivenog u večnom ledu blizu reke Indigirka u Sibiru. Drevni pas koga su takođe proučavali Dalen i Duseks dobro je očuvan, iako je star oko 18.000 godina.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi