Brana u Orvilu
Tanjug/AP
Brana u Orvilu

Tanjug/AP

Brana, Foto: Tanjug/AP

Brana Usoi na reci Murgab u Tadžikistanu nastala je nakon zemljotresa 2011. godine i već je tada je odron progutao jedno selo. Isti je taj odron "blokirao" je reku Murgab i napravio jezero Sarez. Tako je brana Usoi postala najviša prirodna brana na svetu i ima čak 566 metara.

Međutim, prema najpozitivnijim procenama ako bi danas došlo do izlivanja vode direktno bi bilo ugroženo 30 sela u dolini Bartang, i još šezdesetak u regionu. A da zlo bude veće, stručnjaci tvrde da je urušavanje brane sigurno i da će je verovatno "razmontirati" sličan zemljotres kakav je stvorio. Ako bi brana napukla stvorio bi se još jedan veliki odron, ali je gore od toga što bi kroz stvoreno korito naišao talas visok 30 metara a time bi direktno bilo pogođeno čak 5 miliona ljudi.

I to u četiri države - Tadžikistanu, Avganistanu, Uzbekistanu i Turkmenistanu.

Inače, do sada je najsmrtonosniji zemljotres odneo 4 miliona života u Kini i to 1931. godine.

Međutim, Usoi brana ne mora da pukne zbog zemljotresa, već bi moglo doći do terorističkog napada ali čak i ako se ne bi raspala, manji odroni bi zbrisali desetine sela.

Novinar i naučnik Ričard Ston jezero Sarez istražuje desetak godina i kaže da ništa nije preduzeto da se katastrofa spreči, iako je sigurno da će se desiti.

Dok Tadžikistan bio deo Sovjetskog Saveza situacija je, ipak, bila nadgledana i Moskva i Dušanbe (glavni grad Tadžikistana) su neprestano bili u kontaktu. To je sve, u međuvremenu, propalo i ugašeno.

Bilo je i ideja da se iskopaju podzemni tuneli kako bi voda istekla, ali su pojedini lokalni naučnici rekli da nema šanse da brana pukne, pa se na kraju došlo do ideje da se jezero iskoristi za pijaću vodu.

Trenutno se vodi trka sa vremenom da li Tadžikistan i susedni Uzbekistan mogu smanjiti nivo vode pre nego što se desi katastrofa.