Ovaj asteroid će imati nešto bliži prelet, ali i dalje opasnosti
Shutterstock
Ovaj asteroid će imati nešto bliži prelet, ali i dalje opasnosti

Shutterstock

 Foto: Shutterstock

Asteroid 2002 PZ39 mogao bi da bude širok do jednog kilometra, procenjuju astronomi. Srećom, proći će pored zemlje.

Ovo nebesko telo prema nama juri brzinom većom od 57.240 kilometara na sat, a tim tempom asteroid će se Zemlji najviše približiti nešto posle podneva u subotu 15. februara.

Pre dve godine američka Bela kuća objavila je izveštaj Nacionalnog saveta za nauku i tehnologiju o opasnosti koju predstavljaju takozvani blizu zemni objekti (NEO) poput asteroida PZ39. Prema izveštaju, udar svemirskog objekta obima između 400 i 1600 metara mogao bi da razori ceo kontinent.

Asteroid PZ39 nalazi se upravo unutar te skale i pretpostavlja se da je širok između 440 i 990 metara. Za poređenje, asteroid dugačak 10 kilometara koji je Zemlju pogodio pre 66 miliona godina, potpuno je uništio dinosauruse i dve trećine života na Zemlji.

Srećom, takvi su asteroidi u našoj blizini su retki i lakše ih je otkriti i pratiti nego manje NEO-e. No, sama sila udara asteroida kakav je PZ39 ne bi nam bila jedina briga, navodi se u izveštaju.

Asteroid bi mogao da izazove lančanu reakciju potresa, cunamija i 'drugih sekundarnih učinaka' daleko izvan područja neposrednog udara.