MALI GRAD SMRTONOSNOG IMENA Stanovnici rudarskog mesta odlučili da promene ime svom gradu

Stanovnici kanadskog grada Azbest (Asbestos) odlučili su da mu promene ime u Val-des-Sources u nadi da ga tako više neće povezivati s njegovom rudarskom prošlošću i sa smrtonosnim mineralom.

Azbest grad
Azbest grad, Foto: Youtube /Print scren

Azbest, grad sa 6.700 stanovnika, od Montreala udaljen stotinak kilometara, istorijski je povezan s obližnjim rudnikom azbesta "Džefrijem", koji je bio aktivan do 2012. te je činio okosnicu lokalne ekonomije.

Ali, zbog ekonomskih razloga, grad je odlučio da promeni naziv pošto je godinama gubio "marketinški rat" sA azbestom, vlaknastim mineralom koji se koristio za izolaciju u zgradama, a pre četrdesetak godina Svetska zdravstvena organizacija ga je proglasila kancerogenim.

"Reč "azbest" nikako nema dobre konotacije i postala je prepreka razvoju ekonomskih odnosa sa drugima", objavilo je gradsko veće nakon odluke o preimenovanju.

Gradonačelnik Hju Grimard ponosan je što je to obavljeno na jedinstven način.

U izboru su učestvovali svi Azbešćani stariji od 14 godina koji odlučivali između šest ponuđenih naziva: Val-des-Sources, Azur-des-Cantons, Jeffrey-sur-le-Lac, Larochelle, Phenix and Trois-Lacs.

Reč je o predlozima samih građana, a morala su se ispuniti samo dva kriterijuma - da naziv bude na francuskom i da ilustruje istoriju grada, ali bez veze s azbestom.

Val-des-Sources pobedio je 51,5 odsto glasova.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi