Vikipedija
Wikipedia
Vikipedija
Vikipedija, Foto: Wikipedia

Vikipedija na srpskom jeziku nastala je 2003. godine zahvaljujući entuzijazmu nekoliko dobrovoljaca Vikimedije Srbije, koji su počeli da je stvaraju, nakon razdvajanja Vikipedije na srpskohrvatskom jeziku na srpsku i hrvatsku verziju.

U prvoj godini Vikipedija na srpskom jeziku je imala 150 članaka, a camo tri godine kasnije 100.000 članaka.

Danas Vikipedija na srpskom jeziku ima više od 330.000 članaka, i taj broj raste iz dana u dan, rekao je Tanjugu predsednik Vikimedije Srbije Filip Maljković.

"Zajednica koja je raznolika doprinosi sa 30 do 40 članaka dnevno, a nadam se da ćemo uskoro proslaviti jubilej od napisanih pola miliona članaka. Vikipedija, uvek podsećamo, treba da bude samo polazna tačka informisanja, a ne jedini izvor informacija", rekao je Maljković.

Menadžer komunikacija Vikimedije Ivana Guslarević rekla je da Vikipedija na srpskom jeziku ima 175.470 registovanih korisnika i skoro 1.000 aktivnih urednika.

"Srećni smo što je dobro razvijamo i što je ona najveća južnoslovenka vikipedija, i nalazi se na 28. mestu od 288 vikipedija", rekla je Guslarević.

Prvi članak na Vikipediji na srpskom jeziku bio je o GNU licencama na kojima se zasnivao sadržaj na Vikipediji.

Dr specijalista vazduhoplovne i hiperbarične medicine u penziji Milorad Dimić počeo je da uređuje članke za Vikipedju pre osam godina. Od tada aktivno uređuje stranice skoro svakodnevno.

On kaže da se na tu ideju odlučio jer je uočio značaj popularizacije određenih, nedovoljno poznatih grana medicine, a posebno oblasti za koju je specijalizovan.

Do sada je, kako kaže, uredio oko 1.000 članaka, a osim o medicini napisao je i veliki broj članaka iz istorije Niša, iz oblasti kulture, sporta i ostalih oblasti.

Kako kaže, prvenstveno je želeo da kroz uređivanje pojedinih interesantnih tema iz medicine, "stane na put" brojnim dezinformacijama koje se pojavljuju kada je reč o oblasti popularne medicine.

Želeo je i da svoje slobodno vreme iskoristi za umni rad, koji je veoma bitan za mentalno zdravlje osoba u njegovim godinama.

"Nadam se da ću doprineti stručnom obrazovanju javnosti jer iza svakog članka stoji validna literatura", kazao je Dimić.