Crkva, žena, molitva, sveća
Shutterstock
Crkva, žena, molitva, sveća

Shutterstock

Crkva, žena, molitva, sveća, Foto: Shutterstock

PROČITAJTE JOŠ:

 

- Mnogo je ljudi koji post vide kao dijetu, a malo je iskonskih vernika koji poste da bi pročistili i duh i telo. Srbi većinom nisu verujući narod. Mnogi su pravoslavci više deklarativno nego što zaista žive po načelima vere - kaže verski analitičar Draško Đenović.

Razliku između pravog vernika i onog koji posti da bi stanjio stomak, nije teško uočiti. Pravi vernik će tih 40 dana iskoristiti za pročišćenje i tela i duše. To znači da će pored posne ishrane izbegavati da se svađa, vređa i povređuje sebi bliske ljude, ali i da će se odricati telesnih zadovoljstava. Osim seksa, pojedini sveštenici smatraju da to podrazumeva i uzdržavanje od poljubaca. A mnogi "vernici" koji bi da smršaju do Nove godine, ne trude se da kontrolišu svoj temperament i strasti.

Post, posna hrana, riba, salata

Shutterstock

Post, posna hrana, riba, salata, Foto: Shutterstock

Protojerej-stavrofor dr Dimitrije Kalezić objašnjava da se tokom posta treba pokajati i razmisliti o svom odnosu prema Bogu.

- Treba se ispovediti i opraštati, olakšati svoju dušu. Posna ishrana ne znači ništa ako imamo loša osećanja, ako nekome ne želimo dobro, ako smo ljuti i besni - ističe Kalezić.

Tako nam poručuju i crkvene knjige. "Ako si iznutra pun zlobe, zašto si telo mučio", reči su Jovana Zlatoustog. Prema tome, ako zaista hoćete da postite, vaše misli ne smeju biti okupirane samo dobrim izgledom i manjkom kilograma.

 

Inače, Božićni post počeo je 28. novembra i traje do Božića, 7. januara. Strogo se posti (na vodi) samo sredom i petkom, dok je ponedeljkom, utorkom i četvrtkom dozvoljeno koristiti ulje i vino, a subotom i nedeljom i ribu. Najstrožji post je 6. januara kada su pravi vernici sve do večere samo na vodi.