Srednjovekovni grad Kupnik nepravedno je zapostavljen: Razorili ga Turci, a istorija zaboravila

Srbija je zemlja puna starih tvrđava koje nisu ni dovoljno istražene niti im je pridat značaj koji zaslužuju. Jedna od njih je i stara tvrđava Kupinik, tj. njeni ostaci kod današnjeg mesta Kupinovo.

vitezovi
vitezovi, Foto: Shutterstock

Kupinik (današnje Kupinovo) je poslednja srpska srednjovekovna prestonica. Nalazi se u srcu Obedske bare. Demolirali su je Turci u svojim osvajanjima ali pre toga ona je imala značajnu istoriju.

Teritorija gde je tvrđava bila podignuta je donji Srem a to se desilo krajem 13. i početkkom 14. veka. Kupinik se nalazi na malom ostrvu. Građen je od lomljenog kamena spolja obloženog opekom.

Tvrđava i grad Kupinik su prvi put spomenuti u poveljama ugarskog kralja Žigmunda u drugoj polovini 14. veka a već u 15. veku prelaze u posed srpskih despota koji su ga utvrdili bolje i savremeneije jer su Turci sve više nadirali ka severu.

Red zmaja
Red zmaja, Foto: Youtube /Print scren

Kupinik je kao zalog prijateljstva nakon bitke kod Angore 1402. godine darovan Despotu Stefanu Lazareviću. Sve do 1427. godine, Kupinik u kojem prvu reč ima Stefanov vazal Radič Postupović bio je jedan od centara "Reda Zmaja" , saveza koji su hrišćanski vladari oformili radi borbe protiv Osmanlija.

Jedan od onih koji su doprineli slavi ove tvrđave je bio despod Đurađ Branković, koji je svoju dvorsku crkvu povezao mostom, prethodno je sagradivši u blizini.

Međutim, Turci su ipak prošli i razorili tvrđavu (predvođeni sultanom Sulejmanom, 1521.godine) a posledice nisu sanirane ni do dan danas. Osim ploče koja je postavljena na njegovim ostacima, a koja i sama već propada, nije urađeno ništa značajno na obnovi.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi