Slava, žito, kolač
Shutterstock
Slava, žito, kolač

Shutterstock

Slava, žito, kolač, Foto: Shutterstock

Gde je žito tu je i sveća koja mora da bude isključivo od voska. Činjenica je da su voštane sveće skuplje od onih koje su napravljene od parafina, ali po našem učenju sve ono što se prinese Bogu, treba biti prirodno, jer će se na taj način i vratiti prirorodi.

Domaćine, srećna slava - Đurđevdan

Alo!

Domaćine, srećna slava - Đurđevdan, Foto: Alo!

Međutim, ono što mnogi ne znaju, a to je da u trapavim nedeljama, prve nedelje nakon četiri velika posta, u bilo koji dan da slava padne, čak i ako je sreda ili petak, trpeza mora obavezno da bude mrsna, jer je to period razrešenja od posta.

Greh nepoštovanja posta ne leži u samoj hrani koju sa uzimamo, već u drskom gaženju zapovesti Gospodnje o postu i crkvenih pravila koja su po nadahnuću Svetog Duha propisali bogonosni oci, svetitelji Crkve Hristove, i ostavili ih nama kao večni amanet .

Komentari (3)

VUK

03.11.2020 06:04

Niko ne održava SLAVU KAKO TREBA. Prvo i najgore je ŽDERANJE I PIĆE, to se taj dan uzima u VEOMA MALIM KOLIČINAMA!!!

POUKA

03.11.2020 11:41

@VUK - prvo da vam se objasni sledece. Slava je nasledje SRBA i ne srbi ne slave slave-zavaravate se, Slava je duhovno ali i genetsko nasledje. Ako ste polutani dzba vam, ako se prejedate to ej zato sto NISTE Srbi, ako ste civuti , stranci, cigani ko god vi slavu NEMATE , krsteni mozete da budete u SPC ali sve ostalo se NE VAZI. ZAKLJUCAK:SRBI SLAVE SLAVU KAKO DOLIKUJE,vi koji piste gluposti koji s eponasate glupoto radite jer NISTE SRBI

Djoka

03.11.2020 16:38

Slava je tradicionalnl porodično nasledje. Kako su slavili moji preci tako slavim i ja.Ukoliko pitate deset svestenika isto pitanje dobićete deset različitih odgovora. Nepostovanjem tradicije se gubi smisao slavlja krsne slave. Ako prelistate no ine, pa i Vaše, od pre nekoliko godina videćete ogromne razlike u preporukama kako se slavi slava.