Šišmiš
Profimedia
Šišmiš

Profimedia

Šišmiš, Foto: Profimedia

"To je kao pravi tornado šišmiša, jato biblijskih proporcija!", rekao je medijima Adam Kaurila, jedan od stanovnika gradića od 4.500 stanovnika.

Velika kolonija šišmiša naselila je gradski botanički vrt, a nakon toga zaposela i drveće oko vrtića i osnovne škole. Na nesreću očajnih građana, kolonija se, čini se, povećava.

 - Izgleda kao da je svaki šišmiš u Australiji došao u Ingham - rekao je Rejmon Jajo, načelnik ostrva Hinčinbruka na kojem se Ingham nalazi.

- Što je najgore, čini se da životinja ima sve više i više i ne možemo ih obuzdati.

S kolonijom je stigao i neugodan miris kao i jezivo skičanje koje ne prestaje. Roditelji su zabrinuti za sigurnost svoje dece jer šišmiši mogu da prenesu i neke zarazne bolesti.

Iako postoje sumnje da su prenosioci opasnih virusa, šišmiši su u Kvinslendu zakonom zaštićeni što znači da su lokalnoj vlasti ruke praktično vezane.

Postoji nekoliko načina kako rasterati šišmiše, a ne nauditi im: mogu se oterati dimom, bukom ili svetlom. Međutim, i te metode imaju svoje mane jer se ne mogu upotrebljavati u vreme kad se šišmiši razmnožavaju.

- Ovde imamo četiri različite vrste šišmiša koje se sve razmnožavaju u različito vreme pa jednostavno nemamo vremenski okvir u kojem bi ih mogli pokušati da ih oteramo - kaže načelnik Jajo.