radni sto
Alo.rs/V.Đ.
rad od kuće

Alo.rs/V.Đ.

Foto: Alo.rs/V.Đ.

Ukoliko želite da izgubite višak kilograma, a u proseku sedite svakog dana u kancelarijama najmanje šest sati, niske radne stolove morate zameniti visokim stolovima i u skladu sa tim, visokim stolicama uz njih.

Dugotrajno sedenje povezuje se i sa masovnom gojaznošću, kardiovaskularnim bolestima i razvojem dijabetesa. Naime, poslednja studija pokazuje da stanovnici Evrope sede prosečno i do sedam sati dnevno, a čak i fizički aktivna grupa ljudi neretko provede veći deo dana sedeći.

Američki kardiolozi ranije su ustanovili da se stajanjem po minutu sagoreva 54 kilokalorija više nego dok sedimo. Istraživači u okviru studije pokazali su da bi osoba teška 65 kilograma koja bi za vreme radnog vremena šest sati dnevno stajala za visokim radnim stolom godišnje izgubila dva i po kilograma, uz jednak dnevni unos kalorija.

Za četiri godine to je ukupno kilograma. Jedan od autora studije, profesor Fransisko Lopez-Jimenez, načelnik Odeljenja za kardiologiju u Klinici Majo u Ročesteru tvrdi da se u stojećem položaju ne samo sagoreva više kalorija, već je pojačan rad mišića. TO se povezuje i sa manjim brojem obolelih od srčanih bolesti, od moždanog udara i dijabetesa, pa je dobrobit vidljiva i kod onih koji nisu fokusirani samo na gubitak kilograma.

Pročitajte: