Er Srbija sedišta
Promo
Er Srbija sedišta

Promo

Er Srbija sedišta, Foto: Promo

Sedišta su gotovo uvek u plavoj boji, a sve druge boje su izuzetak i obično se odnose na manje, privatne avione. Neki pretpostavljaju da je ova boja odabrana jer nas podseća na nebo. Ali objašnjenje nije tako jednostavno.

Takođe, prema istraživanjima, 90 odsto ljudi podsvesno donosi odluku o atraktivnosti firme zavisno od boja marke, a plava u tom smislu odlično "prolazi".

Postoji i praktičan razlog zašto aviokompanije biraju plava sedišta - prljavština, mrlje i ogrebotine su manje vidljive na ovoj boji, pa se ta sedišta mogu koristiti duže nego neka u drugoj boji.

Putnički avion

Shutterstock

Putnički avion, Foto: Shutterstock

Krpa koja se stavlja na vrh i zadnju stranu sedišta zove se antimakasar. To su krpe koje se koriste za pokrivanje nameštaja u viktorijanskoj eri. Naziv je dobila od ulja makadarina koje su muškarci koristili za oblikovanje kose.

Budući da se deo sedišta gde stavljamo glavu više prlja i masti, logično je da gornji deo sedišta bude presvučen zaštitom poput ove, koja može češće da se menja od cele tkanine - pa tako aviokompanije štede novac.

Pročitajte još: