Laboratorija Istraživanje Naučnik Naučnica Doktorka Lekarka
Shutterstock
Laboratorija Istraživanje Naučnik Naučnica Doktorka Lekarka

Shutterstock

Foto: Shutterstock

* Test se bazira na merenju krvnog pritiska i nivoa holesterola

* Nemački naučnici razvili su test krvi kojim se mogu utvrditi rizici smrti u narednih 10 godina

* U studiji učestvovalo 44.000 ljudi, a umrlo 5.512, tokom 16 godina istraživanja

Lekari već sada mogu da predvide rizik od smrti pacijenta u sledećoj godini, na osnovu pokazatelja kao što su krvni pritisak i nivo holesterola. Nemački naučnici razvili su test krvi kojim se mogu utvrditi rizici smrti u narednih 10 godina. Grupa stručnjaka Instituta za biologiju "Mek Plenk" sprovela je studiju u kojoj je učestvovalo 44.000 ljudi, uzrasta između 18 i 109 godina, prenosi B92.

Procenili su rizik od smrti dobrovoljaca na osnovu takozvanih opšteprihvaćenih faktora, uključujući indeks telesne mase, krvni pritisak, nivo holesterola, konzumiranje alkohola, pušenje i verovatnoću da se razviju karcinom ili srčane bolesti. Istraživanje je trajalo 16 godina, a za to vreme umrlo je ukupno 5.512 učesnika.

Policajci ostali u šoku kad su ušli u krvavu kuću suludog evnuha! Ono što su zatekli u sobi zgadilo je sve prisutne!

AUTOR: Fox news/D.S. DATUM I VREME: 25.08.2019. 09:42 Užas! Van Risvik, Foto: Printscreen Jedan 74-godišnji muškara sa Floride uhapšen je zato što je kastrirao muškarca kog je upoznao preko fetiš sajta za evnuhe. "Ovaj sučaj je malo... osetljiv, da tako kažemo", objavila je kancelarija šerifa okruga Hajlends na Fejsbuku povodom hapšenja Gerija van Risvika.

SVADBENI OBIČAJI KOJE SRBI OBOŽAVAJU! Evo zašto ustvari mladoženja prenosi mladu preko praga

U uzorcima krvi stručnjaci su tražili metaboličke biomarkere. Prema rezultatima studije, objavljene u časopisu "Nejčr komjunikejšn", identifikovano je 14 biomarkera u krvi koji ukazuju na velike šanse za dug život. Prema njima su naučnici procenili rizik od smrtnosti ostalim učesnicima.

Neobičan putnik ušao u tramvaj, pa jednim potezom oduševio prisutne! (FOTO)

AUTOR: Alo.rs/ D.S./ N.M. DATUM I VREME: 24.08.2019. 23:41 Svi su gledali u njega! Foto: Dejan Briza U gradskom prevozu smo se nagledali različitih scena, ali Beograđane je večeras iznenadio neobičan putnik u tramvaju 7. Čitalac Alo.rs poslao je fotografiju psa koji se vozi tramvajem zajedno sa ostalim putnicima.

Analiza ovih karakteristika pokazuje da je 83 odsto biomarkera tačno u predviđanju da li će osoba umreti u narednih 10 godina, piše Sputnjik. Naučnici sada planiraju da testiraju svoje rezultate u narednim studijama i nadaju se da će ova studija sa svojim rezultatima jednog dana da uvede testove krvi, koji će da pomažu u kontroli lečenja pacijenata.

BONUS VIDEO: Policijski helikopteri nadleću Novi Beograd i Batajnicu