Terasa
Printscreen
Terasa

Printscreen

Terasa, Foto: Printscreen

Dobar, kvalitetan san neophodan je za zdravlje, a mnogi među nama ipak se često žale da ne spavaju dobro. Uzrok se najčešće krije u stvarima koje je vrlo lako promeniti.

Dok su neki od njih, poput svetlosti, gledanja u telefon, televizor ili tablet već poznate nered u sobi se neočekivano našao na ovoj listi.

Ipak, s obzirom na to koliko je dobar san važan, nije loše još jednom ponoviti zašto svaki od spomenutih faktora negativno utiče na naše spavanje.

Svetla

Plava svetla sa uređaja nisu prijatelj dobrog sna, ali ona nisu jedini način pomoću kojih vam svetlo u spavaćoj sobi može uništiti san. Jarko svetlo koje upalite pre spavanja može vas držati budnim čak i nakon što ga ugasite, zato stručnjaci preporučuju da pre spavanja prigušite svetla . Ako u vašu sobu dopire spoljašnja svetlost, bilo da se radi o uličnim svetiljkama ili prirodnoj svetlosti, nabavite tamnije zavese.

Tehnologija

telefon, devojka, san, mobilni, spavanje,

Shutterstock, ilustracija

telefon, devojka, san, mobilni, spavanje,, Foto: Shutterstock, ilustracija

Nered

Spavaće sobe nisu samo mesta za spavanje. One su i mesto u kojem se oblačimo, radimo i provodimo slobodno vrijeme, zbog čega postoji rizik da postanu jedne od najneurednijih soba u našem domu, a nered je jedan od faktora koji ometa zdrav noćni san. To je zato što će nered u sobi postati nešto što će vam biti na umu kao jedna vrsta opterećenja, bili vi toga svjesni ili ne. Vaš će mozak tumačiti nered kao zadatak koji treba rešiti, a zbog te anksioznosti  ćete teže zaspati i teže se buditi. 


Boja zida

Može li vas boja zida zaista držati budnima noću? Istraživanja su pokazala da oni koji u spavaćim sobama imaju sive, smeđe, crvene ili ljubičaste zidove  spavaju manje od sedam sati tokom noći. Savet stručnjaka je da za bolji san pokušate obojiti svoju spavaću sobu u plavu ili zelenu boju.