Satanisti
Youtube/Printscreen
Satanisti

Youtube/Printscreen

Satanisti, Foto: Youtube/Printscreen

O navodima je prvo izvestio "Politico", i od tada se vode polemike oko tvrdnji da je Anton Lavej, osnivač Crkve Satane, rekao da planira atentat na brata Džona Kenedija uz pomoć mafije.

Izveštaj pokazuje kako je Anton Lavej, osnivač Crkve Satane, optužen za zaveru da se ubije senator Ted Kenedi.

Optužbe su upućene FBI-u u oktobru 1980. godine, nakon što Kenedi nije uspeo u svom pokušaju da postane predsednik SAD.

Do ovog incidenta je došlo tokom otprilike dve nedelje 1980. godine, nakon što senator Ted Kenedi nije uspeo u svojim pokušajima da zameni dosadašnjeg predsednika Džimija Kartera kao kandidata Demokrata za predsednika Sedinjenih Država.

Anton Lavej, Crkva Satane

Youtube/Printscreen

Anton Lavej, Crkva Satane, Foto: Youtube/Printscreen

Prema izveštaju FBI-a, jedan doušnik kontaktirao je vlasti 20. oktobra tvrdeći da ga je kontaktirao Anton Lavej, osnivač Crkve Satane.

Nakon što je crkva osnovana 1966. godine, Lavej, čovek obrijane glave, proglasio je svoju fokusiranost na samoljublje, unoseći motive obožavanja đavola.

Lavej, poznat kao Crni Papa, osnovao je crkvu u San Francisku u domu poznatom kao Crna Kuća, gde je izvodio seminare i rituale, i navodno je bio okruženom hordom golih žena, i bilo je poznato da ima lava kao kućnog ljubimca.

SATANISTIČKI RITUALI

Tokom decenije koja je usledila nakon osnivanja crkve, Lavej je prestao da obavlja javne ceremonije i postao je manje javna figura, obraćajući veću pažnju na svoja pisana dela.

Kenedi, u međuvremenu, je doneo odluku da se kandiduje za predsednika 1980. godine, nešto protiv čega je bio godinama ranije.

Brat predsednika Džona F. Kenedija i senatora Roberta F. Kenedija - obojica ubijeni u 60-im - senator Ted Kenedi iz Masačusetsa često se poigravao sa idejom o svom predsedničkom mandatu.

Ted Kenedi

Youtube/Printscreen

Ted Kenedi, Foto: Youtube/Printscreen

Ali automobilska nesreća 1969. godine u Kapakuidiku, Masačusetsu, dovela je do smrti putnika i Kenedi se izjasnio krivim zbog napuštanja mesta nesreće.

Kenedi se odlučio da preskoči izbore 1972. i 1976. - ali 1980. godine, rane ankete su pokazale da ga demokratski glasači više preferiraju u odnosu na predsednika Džimija Kartera.

STRAH OD UBISTVA

Ovo nije prvi put da je FBI dobio dojavu da će biti pokušaja atentata na senatora, koji je, kako se izveštava, napisao pismo koje je trebalo da se uruči njegovom najmlađem sinu, Patriku, ako on doživi istu sudbinu kao njegova braća.

Ranije tokom 1980., doušnik je čuo grupu ljudi u bioskopu kako planiraju da ubiju predsednika u Pitsburgu.

Dobrovoljac kampanje u Trentonu, Nju Džersiju, je takođe bio kontaktiran od osobe koja je tvrdila da će ubiti Kenedija kada poseti grad.

TAJNI DOUŠNIK

Doušnik je, takođe, rekao FBI-ju da će Lavej 27. oktobra biti u Čikagu, noseći sa sobom osam kilograma hašiša i nepoznatu količinu gotovine. Agenti su poslati na O'Hare Internacionalni aerodrom, ali Lavej nije viđen.

Prema izveštaju, poligraf doušnika je bio "nejasan", i istražitelji su primetili da je to možda zbog "upotrebe kokaina". Dva dana posle pretrage aerodroma, istražitelji su se uputili do Crne Kuće, u San Francisku, ali žena koja je otvorila vrata je rekla da je Lavej na putu. Kako su dani prolazili, FBI je ponovo stavio doušnika na poligraf.

Nedoslednosti u njegovoj priči su se pojavile, i kada su se agenti vratili u Crnu Kuću na Noć veštica, ovaj put su se suočili sa samim Lavejom.

POTRAGA ZA SATANISTOM

Satanista je objasnio kako nema nikakve veze sa tvrdnjama, ističući da ima "najviše poštovanje prema senatoru Kenediju i njegovoj porodici", pokazuju podaci FBI-ja.

Osnivač Crkve Satane takođe je rekao da ima simpatije prema senatoru, jer je i sam dobijao pretnje zbog svog položaja u crkvi.

Lavej, koji nije imao dosije, navodno je rekao da je između 23. i 27. oktobra propustio pozive sa broja iz oblasti Čikaga, ali da nije uzvratio poziv.

Takođe je tvrdio da je njegovo "interesovanje za Crkvu Satane isključivo iz materijalne tačke gledišta", primetili su agenti i da "većinu svog vremena provodi na intervjuima, pišući materijale, a u poslednje vreme postao je zainteresovan za fotografiju."

Doušnik nije nikada optužen za obmanu vlasti, a nije zabeležen ni razlog zašto je kontaktirao zvaničnike.

Lavej je izgubio vlasništvo nad Crnom Kućom 1991. godine zbog odvajanja od svoje dugogodišnje partnerke Dajane Hegarti. Satanisti je, ipak, dozvoljeno da živi na imanju do svoje smrti 1997. godine.

Ted Kenedi je umro 2009. godine, služeći kao senator Masačusetsa tokom skoro 47 godina. Senator Ted Kenedi je izgubio šansu da 1980. godine postane predsednički kandidat demokrata. Lavej je umro 1997.